Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Funkce report, slouží pro upozornění na porušení pravidel, ne vzkazy moderátorům.

Právě je so 25. leden 2020, 14:26

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 8 příspěvků ] 
Autor Zpráva
 Předmět: bios na AMD 386SX40
PříspěvekZaslal v: čt 30. duben 2015, 12:31 
Nováček
Nováček

Založen: 03. prosinec 2013
Bydliště: Chrudim
Nahoru
Krásný dobrý den přeju.

Prosím vás mám dotaz k této desce, která mi ještě nedávno fungovala normálně.
http://museum.ttrk.ee/th99/m/P-R/31574.htm

Můj "nešťastný zásah" spočíval v přepájení baterie(sys.čas), která proběhla vpořádku, ale mou rozklepanou rukou jsem omylem kapnul pod bios čistící super vodivou vodičku, která narušila funkci biosu.
Vše jsem očistil lihem, ale zřejmně to nebylo dostatečné.

Co jsem poškodil:
Chyba je přímo v biosu, který dostal asi pecku.

start pc:
1.Obrazovka GK trident
2.Test ram
a jak se dotestuje ram bios nahlásí keyboad error

Klávesa přezkoušena jinde a je funkční.
Chyba neni v klávesovém čipu na desce, otestován jiný.
Klávesa se chová jako by se mačkala sama.
Očištěno znovu a stále se "mačká"

Dal jsem do desky bios z 386DX kvůli testu co jsem vyčoudl a ejhle klávesa chybu nehlásí chová se jak má. Závěr poškozený bios.

Bohužel bios není na tuto desku stavěný(jinak bych ho použil) a nezvládne detekci čipové sady ani procesoru.

Vím, že na ebay šváb koupím novej ale na 101% bude čistej bez dat. Potřebuju tam nahrát ten můj stařičký bios zpět :) aspoň ten co umí ovládat SXko

Neporadí mi někdo co stím? nebo nemáte někdo tyto Romky doma? odkoupil bych.
Děkuju za každou radu!


 Profil  
 Předmět: Re: bios na AMD 386SX40
PříspěvekZaslal v: čt 30. duben 2015, 12:43 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
To co ti chcíplo neni bios. Ten kdyby pošel tak vůbec nepostneš. Tobě chcípnul keyboard controller kterej je u starejch boardů separé čip.

http://i.imgur.com/OQ928Pt.jpg

Je tohle ta deska? Pokud vapdá takto či podobně to červené co jsem zakroužkoval bude KB controller. Na 80% to bude ten větší čip v socketu, na 20% ten menší co se bude blbě měnit.

Taky na 80% bude chyba v něm, ale na 20% mohlo odejít něco jiné na desce co nebudeš mít moc šanci odhalit a jsi v háji.

Jinak tyhle KB controllery jsou výměnné a celkem kompatibilní, bude třeba sehnat jinou (klidně i mrtvou desku) kde je obdobnej do stejné patice a prostě je zkusit vyměnit.

Jednim dechem ale dodám že bych se tim nezabejval, tahle deska je low-end své doby. Low-end AMD 386DX, neni osazené FPU, deska je malá, jen 4 pamětové sloty, nemá onboard cache, atd, atd. Tohodle se všude válej tuny, browsuj aukro či jdi rovnou na ebay a pod a najdeš tuny desek za pár korun který jsou lepší než tahle.


 Profil  
 Předmět: Re: bios na AMD 386SX40
PříspěvekZaslal v: čt 30. duben 2015, 12:58 
Nováček
Nováček

Založen: 03. prosinec 2013
Bydliště: Chrudim
Nahoru
Zdravím :) právě, že ten je ok... už jsem ho prohodil za uplně jiný a chová se to stejně. (Koupil jsem totiž jinou desku na ND..... Po 10 minutách a po podrbání se na hlavě jsem jen pro srandu prohodil biosy a padla mi brada.... chovalo se vše normálně.... mno! vše normálně ne, protože ten bios není postavený na SXko, ale při testu ram se dostanu normálně do biosu můžu se vším krásně hýbat vše funguje. U starého to nahlásí KB-err pípá pcspíkr jako o život a prd. Pípání se vždy ozývá pouze při stisknutí kláves a není to ani žádné kódové značení spíš disko(někdy dechárna a někdy trancedance). Zřídka naběhne, ale hodně opožděně... někdy vůbec nereaguje


 Profil  
 Předmět: Re: bios na AMD 386SX40
PříspěvekZaslal v: čt 30. duben 2015, 13:33 
Nováček
Nováček

Založen: 03. prosinec 2013
Bydliště: Chrudim
Nahoru
Otestováno znovu.
Vzal jsem mou starou milovanou SX40MHZ (kde jsem kapnul pod bios)
Připojena ke zdroji a gk (jen k testu klávesy)
Použit (poškozený bios)

reakce desky:
náběh obrazu GK - ok
test pamětí - ok
Hlásí chybu keyboard error. (pcspíkr zatím mlčí)
Deska nabízí pokračovat přes stisknutí F1.
Mačkám tlačítko F1 a najednou se rozjede neustálé jakobymačkání do klávesy(klávesa, ale na F1 nereaguje) stále se nacházím na startu.
Vytahuju klávesu zvuk utichne.
Zapínám klávesu mačkám F1 a opět disko.
Vypínám PC
Přendávám bios (vytahuju starý Ami386SX dávám jiný Ami386DX-SL)
test gk ok
test pamětí ok (pouze detekoval místo 8mb 512kb)
deska nehlásí keyboard error přes Del se dostávám do biosu (z pcspíkru ani pípanec) klávesa reaguje ihned na jakejkoliv příkaz.
F10 funkční šipky funkční.

Můj závěr opravdu ukazuje na chybu biosu.
Co je pro mne, ale problém je samotný bios nemám tu žádné SXko na 40mhz... nevím jestli to bude fungovat i s jiným biosem z SX tak jako dříve. Nevím jestli mi někdo dokáže napsat bios nový do čipu který bych zakoupil..... prostě jsem v prdeli.
Deska jinak funkční :( jsem smutnej i naštvanej. Protože bych radši vyhodil nějaký jiný šunt než toto.
Je to prostě sbírkové PC se soundblasterem AWE64 gold a mám ho rád :)

Pomoc pomoc... popopo pomoc pomoc
modul je zde http://www.ebay.com/itm/1PCS-NM27C512N- ... 1e9540d009

A DOC_ZENITHe já v tom mám 8mb ve dvou slotech max je do 16 a FPu mi tam tiká také:) a je to deska od mé milé


 Profil  
 Předmět: Re: bios na AMD 386SX40
PříspěvekZaslal v: čt 30. duben 2015, 13:52 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
Pro AWE64 gold se tento Pc nehodí, pro to se hoděj socket 7 / slot1 PC který maj výkon 50x takovej, 386 je fakt useless, kdyby to byla aspoň 486DX4 ale cokoliv pod tim je slow i na modernější DOS hry (Duke 3D a pod věci z této éry) proto bych se tim moc nezabjval, ta AWE64 si zaslouží lepší podvozek. Defakto to nejlepší co má ještě podporu native ISA slotu.


 Profil  
 Předmět: Re: bios na AMD 386SX40
PříspěvekZaslal v: čt 30. duben 2015, 14:23 
Nováček
Nováček

Založen: 03. prosinec 2013
Bydliště: Chrudim
Nahoru
Já vím... Ona i cestuje ;) mám tu toho trochu více... sockety 7, slot A, 370, dualy atd. i tu 386DX tu složím, jen se mi nekam zatoulal DXkovej procák i40(a vůbec nevím kde je).
A když přijde čas eufórie tak si vytáhnu bednu s voodoo grafikama a hraju si :) Doma mám 3 pc v garáži jeden, kde jsem nedávno protahoval V4ku přiletěla až z Israele :D

Prostě vzpomínková.
A když opomeneme co se hodí a co ne tak Voodoo5ka hrozně hezky vypadá se slotovým Athlonem, kde deska je zbarvená přesně jako Awečko :) Vypadá to pěkně!

Však buď ty nebo někdo s tvým nickem kupuje na aukru Superpočítač své doby... :D a to já se tu zbavuju harampádí. I tenhle Athlon sloužil k testům a popotahoval moje GK... Ale čipset Via je prostě sračka ;)


 Profil  
 Předmět: Re: bios na AMD 386SX40
PříspěvekZaslal v: čt 30. duben 2015, 14:54 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
Já jí kupuju jen jako KT133A s ISA slotem, protože to je poslední chipset s native ISA slotem pro AMD, a VIA je sračka hlavně implementace AGP a pod, ale Voodoočkám je to ukradený, ty AGP používaj jen jako PCI66 sběrnici a jedou ve všech OK. Kuouju jí do zásoby Aktuálně používám Abit KT7-A a mam ještě dlaší 3 boardy podobného stylu už doma, ale až jednoho dne vymizej budu mít aspoň plnej sklep ISA boardů pro dobrý zvukovky. U Intelu jedu modlý Tualatiny v BXkách, ala největší jistotu.

Já jdu jen 486 a vejš, hlavně protože 486 u tý nastal největší boom upgradů (různé CPu jdou narvat do různejch desek i tam kde se s nimi vůbec nepočítalo) + overclockingu. 386 je moc stará a pomalá, 386 jsem měl jen jednou, AMD 40mhz DXko a to jsem v 10 dostal od otce díly a byl to první PC co jsem postavil sám, tim jsem defakto začal, byla to má první a poslední 386.


 Profil  
 Předmět: Re: bios na AMD 386SX40
PříspěvekZaslal v: pá 1. květen 2015, 20:09 
Nováček
Nováček

Založen: 03. prosinec 2013
Bydliště: Chrudim
Nahoru
já vím :) přesně proto jsem ji kupoval i já! nechám si tu jen 370ku s isou a nejakou tu Socket 7mičku. Musím udělat pořádek.
Můj první PC je právě 386sx 40mhz a toto mi i přinesla přítelkyně k narozkám :) Podporuje mne v koníčku a mám i doma svůj koutek kde se stále valí spousta dílů:) proto tu 386 chci zachránit. Hold tohle není už jen o šuntech atd. tohle přechází v srdcovky což myslím že máš s určitými díly i ty ;)
Jsem řád že seš vetešník ala sběratel jako já ! máš odemne bod :D teď mi pomož sehnat ami386sx 40 ať ho tam můžu prdnout.
A až někde bude gamesová párty tak mi hned dej vědět, kde a kdy rád pochytám další rady.

Teď mám svůj starý s370 na PIII(512kb Tuleň) 1680mhz s i815EP.. GK nestálá ;) mám to rád.


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 8 příspěvků ] 


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 1 anonymní


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.