ATi/AMD & GPGPU, profi sféra atd.

Grafické karty s libovolným GPU firmy AMD/ATI (např. Rage, Radeon).

Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik

Odpovědět

Jaký máte názor na GPGPU?

GPGPU je budoucnost, nejsnazší cesta pro dosažení vysokého výkonu...
106
52%
GPGPU má budoucnost, ale hlavně v profi segmentech. Koncovému uživateli toho moc nepřinese.
78
38%
Je to slepá ulička, za pár let po této technologii neštěkne ani pes :o)
19
9%
 
Celkem hlasů: 203
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Uživatelský avatar
Registrován: 08. kvě 2010
Bydliště: Praha

Re: ATi & GPGPU, profi sféra atd.

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Krteq píše:Že by proto, že chyběl standard? Před pár lety přišlo OpenCL, ale ovoce nese až teď, když na něj vývojáři přecházejí a používá se v programech. Stačí se podívat do novějších verzí SW, kde se GPGPU dá uplatnit. Většina kvalitnějšího SW už OpenCL podporuje.

Ano, je tam vrstva navíc, ale výkon to zas tolik neovlivní a programování je sjednocené pro všechny IHV.

Ne neni sjednocené, protože stále musíš psát na železo i v rámci OpenCL aby se to hejbalo, šance je právě až nyní když se nám trochu sbližuí architektury že se něco rozjede. OpenCL je tu už ňákej rok a furt pro něj neni žádnej kodek.

Ano pár programů to používá ale jak jsem psal, na ňákej postefekt tam či tam, nestane se mi že si budu konvertovat video a budu mít GPU load 100% CPU load 5% a pojede mi to 4x-8x rychleji než na CPU...
Krteq
Čestný člen
Čestný člen
Registrován: 22. dub 2005
Bydliště: Brno

Re: ATi & GPGPU, profi sféra atd.

Příspěvek od Krteq »

DOC_ZENITH píše:...protože stále musíš psát na železo i v rámci OpenCL aby se to hejbalo...
A k čemu je potom kompilátor? Dobře, pro kompilaci můžeš použít knihovny přímo od IHV, ale samotný kód je pořád stejný.

Co se týče chybějících programů, kodeků atd. věř tomu, že se s nástupem homogenních výpočtů budou objevovat ve mnohem větší míře než doposud. Vždyť programátorům taky chvíli trvá než se s jazykem naučí.

//Ale to už jsme celkem dost odbočily od tématu.
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Uživatelský avatar
Registrován: 24. úno 2004
Bydliště: Č.Budějovice

Re: ATi & GPGPU, profi sféra atd.

Příspěvek od no-X »

Hladis: Je to zatím nejširší set testů, jaký se kdy v jaké recenzi konzumních karet objevil. Budeme výsledky testu zpochybňovat proto, že dopadly jinak než se čekalo? :-)
DOC_ZENITH píše:Jo ale tu jde o něco trošku jiného. Těmhle architekturám pokud opravdu chceš používat jejich GPGPU potenciál, tak musíš psát SW přímo takříkajíc na železo.
Ne, to se týká a ještě hodně dlouho bude týkat všech GPU. Pouze část aplikací je paralelizovatelná a GPU je navíc vhodné využívat jen tam, kde se pracuje s maticemi nebo vektory. A v blízké době se na tom nic nezmění - stejně jako nemůžeš vybudovat stavbu, která bude vhodná pro chov krav i jako letní rezidence, tak není možné navrhnout čip, který bude vhodný a efektivní pro všechny typy výpočtů. I když Nvidia tvrdí opak :wink:
DOC_ZENITH píše:Fermi a GCN jsou si z vývojářského hlediska mnohem blíže…
Ale kde, to jenom Nvidia se tváří, jak je Fermi dokonalá a efektivní. Ve skutečnosti je ta architektura velice nevhodná na počítání s maticemi (kde ji přebije jakýkoli VLIW-4/5 čip od ATI/AMD), věř mi, že ji Nvidia po vydání Kepleru odepíše.
DOC_ZENITH píše:Když jsou tak silný, proč pro ně někdo nenapsal třeba kodeky pro video hmm?
Prosím? Existuje už pěkně dlouho celá řada programů, která používá GPU ke kompresi videa. Je to už dýl (2010 nebo 2011) co některé programy testovali na Anadtechu a po kvalitativní stránce lezly z GeForce velice zajímavý výsledky podobný kresbě z písku :-) Jestli to najdu, hodím link.
Nejlepší moderátor ve výslužbě
Hladis
Moderátor
Moderátor
Uživatelský avatar
Registrován: 24. čer 2004
Bydliště: Varnsdorf - Athens

Re: ATi & GPGPU, profi sféra atd.

Příspěvek od Hladis »

no-X píše:Hladis: Je to zatím nejširší set testů, jaký se kdy v jaké recenzi konzumních karet objevil. Budeme výsledky testu zpochybňovat proto, že dopadly jinak než se čekalo? :-)
Nezpochybnuju vysledek toho testu ,ale vyber testu. Skutecne bych spise uvital nekoho ,kdo to opravdu pouziva v praxi a ne jen vysledky z par teoretickych benchu. Konkretne na vyzkum a slozite vypocty na coz je to hlavne urcene. Nekdo z CVUT kdo s tim ma primou praxi by to mohl osvetlit lepe. Osobne co vim a s cim jsem se setkal ,jde hlavne o support a z toho pak pramenici vykon a zde je AMD dost pozadu. Odpovidaji tomu vysledky tendru ,ktery si univerzity zadavaji. Jen na zaklade takovych teoretickych vysledku si netroufnu tvrdit ,ze jedna architektura na GPGPU je lepsi nez ta druha. Ja to spis budu tvrdit az jak se to overi v praxi a tam ja vidim vysledky jednoznacne.
Obrázek
Krteq
Čestný člen
Čestný člen
Registrován: 22. dub 2005
Bydliště: Brno

Re: ATi & GPGPU, profi sféra atd.

Příspěvek od Krteq »

To ano, ale univerzity a střediska zabývající se HPC nebudou dělat benchmarky na "consumer" kartách :roll:

V profi nasazení má AMD co se podpory atd. týče co dohánět, to nikdo nepopírá, ale ten výkon není zas tak žalostný, jak se neustále omílá. Asi proto to no-X postnul do vlákna ATi/AMD & GPGPU, profi sféra atd., :)
alisan
Začátečník
Začátečník
Registrován: 20. pro 2006
Bydliště: Plzeň

Re: ATi/AMD & GPGPU, profi sféra atd.

Příspěvek od alisan »

Vidím to stejně. NV není nikterak jinde s výkonem než AMD, jen jí punc výkonu dodává právě lepší podpora. Předpokládám, že No-X chtěl poukázat právě na výkon čistého železa bez velkých optimaliazcí pro jednoho z výrobců, tedy jakýsi výkon, který lze očekávat od GK obou stájí u aplikací, které budou psány nikoli čistě pro jednu konkrétní architekturu, ale obecně pro "všechny". Prostě SW pro běžné uživatele, co si profi kartu nikdy nekoupí a výkon té co mají v PC na hry by klidně využili ještě na pár dalších věcí, jako konverze videa a podobně. Tedy třeba můj případ.
Hladis
Moderátor
Moderátor
Uživatelský avatar
Registrován: 24. čer 2004
Bydliště: Varnsdorf - Athens

Re: ATi/AMD & GPGPU, profi sféra atd.

Příspěvek od Hladis »

Samozrejme ,ale no-X mluvil primo o architekture a o tom ze nV tvrdila ,ze na tohle je fermi vhodnejsi a nahodil grafy. Ja tvrdim ,ze i diky supportu je to co nV prohlasila pravda a testy teoretickych a syntetickych benchu nic moc nereknou o skutecnem potencialu pri slozitych vypoctech ,ktere se na tom provadi. To jak moc je vykon Fermi ve vypoctech zasluha ciste HW ci jen podpory bych mohl jen spekulovat a zda by AMD bylo stejne ci lepsi.........to je otazka kterou dokaze zodpovedet nejaka fundovanejsi osoba ,ktera se tim primo zabyva. Jinak ja bych nikde nerekl ze ten vykon je u AMD karet zrovna zalostny ,jen mene vhodny a bez patricneho supportu. S novou radou 7xxx AMD dela tah na branku do segmentu ,kde zrovna uspesni nebyli a pokud nabidnou i dobry suport ,tak mohou uspet s celym balikem od platformy po GPU. Jedna posledni prodana stanice postavena na Interlagos se tez dodavala s Fermi a ted muzou zkusit kompletni reseni.

Edit//Alisan.....jenze s tim videem je stale CPU vhodnejsi kvuli vystupni kvalite......
Obrázek
alisan
Začátečník
Začátečník
Registrován: 20. pro 2006
Bydliště: Plzeň

Re: ATi/AMD & GPGPU, profi sféra atd.

Příspěvek od alisan »

Jasně že ano, proto taky žhavím CPU :) Nelze než doufat, že tohle bude, díky snad určitému sblížení architektur a tedy i snazší tvorbě vhodného SW, časem jen a jen lepší. Přeci jen by rozdíl v čase pro průchod hodinového videa byl znát. No, ještě se umřít nechystám, tak se třeba dočkám.
webwalker
Začátečník
Začátečník
Uživatelský avatar
Registrován: 03. úno 2010
Bydliště: Buranov vedle Prahy

Re: ATi/AMD & GPGPU, profi sféra atd.

Příspěvek od webwalker »

No trochu překvapující výsledky testu :o
Nvidia je evidentně v tomhle oboru úspěšnější jen díky podpoře a Cuda. On takový Fortran, který je součástí Cuda, je pro vědecké pracovníky a univerzity tím pravým ořechovým (přehledné zdrojáky a vyjádření matematických výrazů) na rozdíl od C++ nebo "nízkoúrovňového" OpenCL.
AMD na vlastní řešení bohužel rezignovalo a spoléhá se výhradně na OpenCl. Svoje aktivity sice nyní vkládá do standardizace kolem HSA, ale kdo ví jak to dopadne a jestli jim Microsoft nebo takový ARM s jeho prosazením pomůžou.
Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
GPUreport.cz
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Uživatelský avatar
Registrován: 08. kvě 2010
Bydliště: Praha

Re: ATi & GPGPU, profi sféra atd.

Příspěvek od DOC_ZENITH »

no-X píše:Prosím? Existuje už pěkně dlouho celá řada programů, která používá GPU ke kompresi videa. Je to už dýl (2010 nebo 2011) co některé programy testovali na Anadtechu
Ano ten test si pamatuji a pamatuji si že to dopadlo velice mizerně celkově. Byly to vše pořád SW kodeky a GPU se tam používalo jen na ňáké postefety + zde byla mnohem menší konfigurovatelnost a téměř ve všech případech horší kvalita výsledku než přes CPU. O tomhle nemluvim. Mluvim o tom kdy se konečně bude dekódovat/enkódovat, ala ten hlavní proces, přes GPU. Rozuměj jinými slovy jsem na ploše či čučim na net a chci si něco konvertnout tak to hodim na flákající se GPU a CPU mi to bude zatěžovat pokud možno vůbec či naprosto minimálně.

A dokud se bude muset grafikám psát SW na železo nikdy se to standardem nestane, X86 se jím stala a nebyla proti konkurenčním platformám vůbec dobrá výkonem, ale právě tou standardizací a tím že každej kdo měl ten stadanrd mohl dělat čipy. Dnes ti nikdo neudělá SW s tím že jestli chce aby to pořádně fungovalo, tak jej bude muset dělat 2x pro architekturu každého výrobce a možná i vícekrát pokud některý z nich tu architekturu změní. To není příliš konstruktivní.
jcdenton12
Začátečník
Začátečník
Uživatelský avatar
Registrován: 31. pro 2005
Bydliště: Košice
Kontaktovat uživatele:

Re: ATi & GPGPU, profi sféra atd.

Příspěvek od jcdenton12 »

DOC_ZENITH píše:
no-X píše:Prosím? Existuje už pěkně dlouho celá řada programů, která používá GPU ke kompresi videa. Je to už dýl (2010 nebo 2011) co některé programy testovali na Anadtechu
Ano ten test si pamatuji a pamatuji si že to dopadlo velice mizerně celkově. Byly to vše pořád SW kodeky a GPU se tam používalo jen na ňáké postefety + zde byla mnohem menší konfigurovatelnost a téměř ve všech případech horší kvalita výsledku než přes CPU. O tomhle nemluvim. Mluvim o tom kdy se konečně bude dekódovat/enkódovat, ala ten hlavní proces, přes GPU. Rozuměj jinými slovy jsem na ploše či čučim na net a chci si něco konvertnout tak to hodim na flákající se GPU a CPU mi to bude zatěžovat pokud možno vůbec či naprosto minimálně.

A dokud se bude muset grafikám psát SW na železo nikdy se to standardem nestane, X86 se jím stala a nebyla proti konkurenčním platformám vůbec dobrá výkonem, ale právě tou standardizací a tím že každej kdo měl ten stadanrd mohl dělat čipy. Dnes ti nikdo neudělá SW s tím že jestli chce aby to pořádně fungovalo, tak jej bude muset dělat 2x pro architekturu každého výrobce a možná i vícekrát pokud některý z nich tu architekturu změní. To není příliš konstruktivní.


a uz si niekedy taky soft, co ti vytazi GPU a zaroven nevytazi CPU alebo len minimalne videl a pouzival?

lebo tu nejde o to, aby to nevytazilo CPU a teda umoznilo plynuly beh systemu, to staci ze priradis iba 3 jadra zo 4 a mas vpohode

problem je, ze ked vytazis GPU, tak sa ti bude aj obycajna plocha prekreslovat hrozne pomaly, a tedab system je nepouzitelny

lebo GPU bud vytazis, alebo nevytazis, este som nenasiel GPGPU soft, co by vedel vytazit GPU napr len na 60%


pripadne ak som umoznil aplikacii beh iba na kratke intervaly, aby sa stihal prekreslovat desktop, tak som padol na 20% max vykonu toho GPU, cize opat uplne nepouzitelne

testovane na Xeon x3440 @3.5GHz, HD4850@750/993 1GB a ako Win7 x64 tak aj ubuntu 11.10 x64

proste system mal nenormalne zlu odozvu
dalsim faktom by mohlo byt to, ze ATi ma skutocne kvalitne ovladace :mrgreen: aj aj ten ich support pre profi sferu je fakt taky, ehm, neexistujuci

aj ku nam na skolu sa nakupili nVidia Tesly, lebo ATI a ich drivery :roll: :lol:
...
yuri.cs
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar
Registrován: 03. led 2007
Bydliště: hl.m. piva
Kontaktovat uživatele:

Re: ATi/AMD & GPGPU, profi sféra atd.

Příspěvek od yuri.cs »

ATi je v profisfere celkove k smichu. Vazne rozhodovani jestli nahodou nevzit ATi namisto CUDA-compatible Fermi se mi zda jako sci-fi.
It will be amazing in case after 10GHz we will see 20GHz, 30GHz and so on, just like we witnessed the thorny way from 10MHz to 33MHz in the eighties. -xbitlabs.com
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Uživatelský avatar
Registrován: 08. kvě 2010
Bydliště: Praha

Re: ATi/AMD & GPGPU, profi sféra atd.

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Nevim přo by vytížení 99% shader core mělo zasekat systém. 2D jádro je separé, TMU se v tu chvíli nepoužívaj, atd. Když jsem kdysi zkoušel flodding na HD2900XT tak mi to OS nezpomalilo, to samé teď na GTX480 ale whatever....

Jediný co dovede zasekat moderní systém je když máš aktivní HT a vyloaduješ i ty HT thready ( či u buldozeru celé moduly ).
jcdenton12
Začátečník
Začátečník
Uživatelský avatar
Registrován: 31. pro 2005
Bydliště: Košice
Kontaktovat uživatele:

Re: ATi/AMD & GPGPU, profi sféra atd.

Příspěvek od jcdenton12 »

tak schvalne skus napr oclhashcat-plus a naloz tomu poriadne aspon na 10-15 minut prace a povedz aka bola odozva

mozno na novych GPU uz to bezi obstojne, neviem, take nemam, no na hd4850 to je pomerne nepouzitelne, ak chcel clovek vyuzivat pracovnu stanicu pocas vytazenia GPU
...
webwalker
Začátečník
Začátečník
Uživatelský avatar
Registrován: 03. úno 2010
Bydliště: Buranov vedle Prahy

Re: ATi/AMD & GPGPU, profi sféra atd.

Příspěvek od webwalker »

DOC_ZENITH: Samozřejmě, že gpu de/coderu je celá řada, nicméně není tenhle typ úlohy již vyřešen u Intelu Media Enginenem a u AMD VCE (jako nadstavba UVD v Trinity)? ME i VCE si ale stejně v některých fázích codingu sáhnou pro výkon SP. Kvalitu bych prozatím moc neřešil, ty programy přes gpgpu přeci jen dosud nejsou "vyladěny".

jcdenton12: Stíhání jak grafických tak výpočetních úloh má imho na starosti Context Switching v gpu a jeho rychlost. Jestli jsou na tom ale novější gpu lépe než-li HD4850 to opravdu nevím. Někdo by to mohl vyzkoušet.
Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
GPUreport.cz
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Uživatelský avatar
Registrován: 08. kvě 2010
Bydliště: Praha

Re: ATi/AMD & GPGPU, profi sféra atd.

Příspěvek od DOC_ZENITH »

No přesně webwalker, řeší se to přes UVD jednotku která ale neni plně programovatelná + její výkon je omezenej. Nemůžu přes ní prohnat libovolnej bitrate + framerate, atd. Tudiž SP nejsou zapojeny v samotném procesu enkódingu. Proč?
webwalker
Začátečník
Začátečník
Uživatelský avatar
Registrován: 03. úno 2010
Bydliště: Buranov vedle Prahy

Re: ATi/AMD & GPGPU, profi sféra atd.

Příspěvek od webwalker »

Já tedy nejsem na de/coding nějak zaměřen a vím o tom prakticky kulový. Pokud vím, tak UVD je fixní jednotka, evidentně také nejkvalitnější z tandemu AMD, nVidia a Intel. Při dekódování pracuje samostatně (možná nějaký postprocesing jede na SP), ale při kódování pracuje společně s SP gpu. Pokud bude přítomna VCE jednotka, tak pracuje VCE společně s UVD a SP (VCE i SP jsou programovatelné).

PS: A nebo je taky možné, že tady plácám nesmysly :)
Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
GPUreport.cz
nou
Začátečník
Začátečník
Registrován: 11. pro 2009

Re: ATi/AMD & GPGPU, profi sféra atd.

Příspěvek od nou »

az Tahity s CGN prinasa lepsiu podporu pre context switching. doteraz ak ste pustili vypocetny kernel na GPU tak ste ho zasekli a pokial neskoncil tak sa s GPU neda nic robit (okrem resetu teda to zname ovladac grafickej karty prestal pracovat). je to obmedzenie HW. aj u nvidie to tak bolo/je. jedina moznost je dnes proste pustat kernely tak aby skoncili do tej pol sekundy. to je este akceptovatelne.
Krteq
Čestný člen
Čestný člen
Registrován: 22. dub 2005
Bydliště: Brno

Re: ATi/AMD & GPGPU, profi sféra atd.

Příspěvek od Krteq »

AMD a Oracle ohlašují project Sumatra - acceleraci Java přes GPGPU
Oracle disclosed that it will be using its HotSpot JVM and the libraries from Java 8's Lambda project, which was published last year as a way to support Java programming in multicore environments. If a GPU is available in a system, Java code will be converted to OpenCL code and then run on the GPU. In a statement released to the press, Georges Saab, vice president of software development for the Java Platform Group at Oracle said: "We expect our work with AMD and other OpenJDK participants in Project 'Sumatra' will eventually help provide Java developers with the ability to quickly leverage GPU acceleration for better performance."
Tom's Hardware - Oracle, AMD Agree on GPU-Accelerated Java
killerek
Začátečník
Začátečník
Registrován: 09. pro 2003
Bydliště: Praha

Re: ATi/AMD & GPGPU, profi sféra atd.

Příspěvek od killerek »

Java je dobry zacatek. Jen tak dal a mozna se i nekam ponusem.
Odpovědět

Zpět na „AMD/ATI grafické karty“