to já už vím - také jsem prošla komplet fóra o owncloudu a FreeNAS. Bohužel FreeNAS ver 8 a výše potřebuje poměrně o dost silnější HW.
Já jsem si doma prostě našla komponenty a z nich sestavila funkční a energeticky velice nenáročný počítač. Bohužel na tuhle desku dostanu max 1GB RAM (a to ještě pokud se mi vůbec podaří moduly sehnat, což vlastně ani nemám v plánu

)
Na FreeNAS 8 a více je ale potřeba minimálně 2GB a většinou lidé radí tak alespoŇ 6-8gb.
TO JE ZCELA MIMO MOU MYŠLENKU postavit si domácí NAS a sdílet si data na internetu. Domácí NAS pro mě znamená něco, co mě nebude nic stát a přesto budu mít data pod kontrolou.
Pochopitelně bych mohla vzít peníze, zainvestovat do HW a koupit si hotové řešení...
Ale proč?
V každém případě děkuji za tipy - určitě do budoucna touhle cestou také zkusím jít - pokud se mi někde doma vyvrbí zbytečný počítač s potřebnou výbavou... ačkoliv - mít ho už teď, použiji rovnou UBUNTU

Takže - se znovu zkusím zeptat - na další věc, co mě napadla: Na jaké minimální konfiguraci Vám chodí FreeNAS 8? Nezkusili jste někdo 8čku na něčem takovém jako mám já?
Zatím se mi ta 8 nechce zkoušet - hledám pořád způsob instalace PHP5 na ten svůj freenas. je to tak trošku průzkum bojem a otázka osobní cti, jestli to zvládnu
A znovu opakuji- zatím nehodlám investovat ani korunu do jiného HW
proto prosím o radu jak instalovat to php