Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Pro přihlášení použijte protokol HTTPS, dosavadní HTTP již nemusí dobře fungovat, viz ZDE.

Právě je út 20. listopad 2018, 15:37

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 8 příspěvků ] 
Autor Zpráva
 Předmět: Řešení sítě doma s Ubiquiti PowerBeam M5 300
PříspěvekZaslal v: út 26. leden 2016, 13:49 
Nováček
Nováček

Založen: 29. listopad 2004
Nahoru
Zdravím,
chtěl bych se zeptat, jak korektně vyřešit domácí síť. Poskytovatel bude místní wifi na 5GHz, standartně to osazují Ubiquiti Powerbeam M5 300, rychlost cca 30-50 Mbit/tam i zpět. Momentálně jsem na jiné místní wifi 2,4 GHz přez Asus 550 s rychlostí 5-8 Mbit + switch. Jde mi o to, že bych rád zakoupil nějaký slušnější ( jaký? ) n-kový router s Gb porty, protože uvažuju výhledově o síťovém úložišti. Připojeny dosud jsou přez Lan 2 x PC, 2x TV, 3x sat. přijímač (ty mezi sebou sdílejí kartu po síti). Na wifi obvykle 1-2 notebooky + 3-4 telefony, to jsou asi max počty.
Jde mi o to, že Ubiquiti má výstup 100 Mbit ( na net dostačující ) a když bych nechal routování na něm (jak mi doporučuje poskytovatel), tak přez něj poteče i komunikace s NAS úložištěm a to by asi chtělo gigabitový provoz...
Byl by nějaký problém se zapojením druhého routeru ( tedy vlastně dva za sebou ) a tím pádem by veškerá vnitřní komunikace probíhala v jeho gigabitové síti, jen provoz na net by jel z ubiquiti?
Vždyť adresa se stejně překládá bůhvíkolikrát, než dorazí do PC ?

Děkuji - broncek


 Profil  
 Předmět: Re: Řešení sítě doma s Ubiquiti PowerBeam M5 300
PříspěvekZaslal v: út 26. leden 2016, 14:16 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 17. červenec 2005
Bydliště: Vysočina
Nahoru
A je nějaký důvod aby byl NAS v jiné siťi než je tvoje LAN? Protože pokud budou ve stejné siti, přes router to nepojede.

_________________
PC: Asus P8P67 Pro | Intel Core i5-2500K + Cooler Master Hyper 212+ | Gigabyte GTX560 Ti OC | Kingston 12GB DDR III 1333Mhz | Seagate 500GB | Asus DRW-2014L1T | Enermax 600W NAXN 80+ | HP LP2275w

Notebook: Lenovo Thinkpad X200 7459-1P0


 Profil  
 Předmět: Re: Řešení sítě doma s Ubiquiti PowerBeam M5 300
PříspěvekZaslal v: út 26. leden 2016, 14:31 
Nováček
Nováček

Založen: 29. listopad 2004
Nahoru
Jo takhle... Já v tom zase nejsem tak kovaný, takže když bude mít den druhý router vypnuté DHCP, a adresy bude přidělovat to Ubiquiti, tak ten ,,vnitřní" provoz (tedy přenos dat) poteče jen přez jeho gigabitovou síť?

b.


 Profil  
 Předmět: Re: Řešení sítě doma s Ubiquiti PowerBeam M5 300
PříspěvekZaslal v: út 26. leden 2016, 20:02 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 17. říjen 2005
Bydliště: praha
Nahoru
No mas v tom dost hokej, doporucil bych nastudovat zaklady (napr zde).

Dat dva routery za sebe je zbytecny, routuje se jen provoz mirici mimo tvoji lan. Imho potrebujes gigabitovej switch a AP s n-wifi. To ze ma ubiquiti jenom 100 mb ethernet nevadi, komunikovat pres to budes jen s internetem.


 Profil  
 Předmět: Re: Řešení sítě doma s Ubiquiti PowerBeam M5 300
PříspěvekZaslal v: út 26. leden 2016, 21:13 
Nováček
Nováček

Založen: 29. listopad 2004
Nahoru
Dík za postrčení správným směrem, asi se ptám někdy blbě, ale snažím se. První PC jsem dostal do ruky když mi bylo 40, pak se ty vědomosti získavají pomaleji, než když v tom ležíš od školky... :-D

b.


 Profil  
 Předmět: Re: Řešení sítě doma s Ubiquiti PowerBeam M5 300
PříspěvekZaslal v: st 27. leden 2016, 16:33 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 17. říjen 2005
Bydliště: praha
Nahoru
V pohode, hlavni je se nevzdat.

Nejjednodusi bude, kdyz si nechas od poskytovatele nastavit Ubiquiti, dokoupis gigabitovej switch (treba https://www.alza.cz/tp-link-tl-sg1016d- ... d=18842923 (potrebujes bohuzel vic jak 8 portu, pac mas 7 zarizeni +1 port na AP a +1 port pro ubiquiti)) a na n-wifi poridis obycejny APcko (treba https://www.alza.cz/tenda-a30-d454088.h ... d=18853413).

Tohle ma teda smysl jen pokud bys chtel provozovat NAS, sdilet soubory mezi pc atd atd. Pokud to mas jenom k tomu aby na internet mohlo vic zarizeni najednou, tak si klidne nech stavajici reseni a jenom prohod ten asus 550 za ubiquiti.


 Profil  
 Předmět: Re: Řešení sítě doma s Ubiquiti PowerBeam M5 300
PříspěvekZaslal v: čt 28. leden 2016, 13:53 
Nováček
Nováček

Založen: 29. listopad 2004
Nahoru
A nebude moc vadit, když tam zařadím dva switche ( třeba 8 a z něj další 8 ) s nimiž bych pokryl dvě patra ? Bylo by to dost jednodušší na kabeláž, kterou už tak nějak mám tahanou...

b.


 Profil  
 Předmět: Re: Řešení sítě doma s Ubiquiti PowerBeam M5 300
PříspěvekZaslal v: čt 28. leden 2016, 17:51 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 17. říjen 2005
Bydliště: praha
Nahoru
Vubec ne, jestli 1x 16 nebo 2x 8 vyjde na stejno. Jen mysli na to ze na kazdem switchi ti jeden port zabere jejich propojeni.


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 8 příspěvků ] 


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 1 anonymní


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.