EK-DDC 3.2 PWM pumpa nevydrží

Chlazení PC pomocí vody - vodní systémy, bloky, hadice, nádoby, kompresory, atd.

Moderátor: morke

Odpovědět
komar
Nováček
Nováček
Registrován: 30. říj 2014
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

EK-DDC 3.2 PWM pumpa nevydrží

Příspěvek od komar »

Ahoj, byl bych rád za vaše kolektivní zkušenosti, co by mohlo být špatně, jelikož už jsem nucen reklamovat třetí EK DDC pumpu v řadě (v průběhu cca 1,5 roku) - první po 3 měsících, druhá po měsící a když už jsem si myslel, že jsem měl jen smůlu, po cca roce mi nedávno klekla třetí - samotnému už mi tedy dochází nápady. První dvě reklamace se vrátily jako vyřízené bez jakýchkoliv detailů k samotné závadě,

O co jde? Večer vypnu PC a druhý den už při zapnutí pumpa nenaběhne a bios už ani nenajde PWM signál (slot se tváří jako N/A). S druhým kouskem se mi podařilo nechat problém "uležet" a po pár dnech se pumpa zase chytla až po nějaké době přestala fungovat už na dobro. A teď stejné symptomy už potřetí. Jsem už v tak paranoidním stavu, kdy mám jednu záložní pumpu permanentní ve skříní, jen abych byl v případě selhání rychle funkční. Pravda, rozebrání a složení okruhu už je pro mě teď rutina ale to je asi tak jediné "pozitivum" :P

Přikládám video https://youtu.be/AL9eife6peQ - po prvním cvaknutí (vypínač zdroje) je slyšet, jak se pumpa snaží ale nikdy se naplno neroztočí.

Zátěž? Okruh se skládá z EK fullcover bloku na GTX1080, EK fullcover bloku na Asus Gene VII, 2x 240 radu a právě DDC s expanzkou. První pumpa běžela bez PWM regulace, bál jsem se, že se možná utavila tak s druhým kouskem jsem pomocí PWM upravil výkon na cca 30% fix - i tak jsou teploty mezi 30-50 stupni v zatezi. Vše po celou dobu chlazeno EK premixed kapalinou. Vzhledem k častým problémům s pumpou se voda v okruhu neohřeje nikdy déle než půl roku, takže údržba také myslím dostatečná.

Mezi kousky jsem i měnil větve na zdroji, jestli nedochází k nějakým negativním výkyvům, regulaci PWM jsem měnil za různé piny. Výměna za D5 bohužel vzhledem k omezenému prostoru ve skříní (mATX build) není alternativou. Nějaké nápady?
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Uživatelský avatar
Registrován: 27. lis 2003
Bydliště: Ústí n. L.
Kontaktovat uživatele:

Re: EK-DDC 3.2 PWM pumpa nevydrží

Příspěvek od MaWa »

Zdroj nebo příliš velká restrikce okruhu.
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
Hekl338
Začátečník
Začátečník
Registrován: 19. čer 2009
Bydliště: Loděnice u Berouna

Re: EK-DDC 3.2 PWM pumpa nevydrží

Příspěvek od Hekl338 »

A co bloky, zkousel si je rozebrat? Cca pul roku zpet jsem resil slabej prutok v okruhu, az to doslo do stadia, ze se prutokomer ani netocil. Rozebral jsem okruh a oba bloky, VGA byl v poradku, ale CPU blok byl ucpanej bordelem.
Kingston Fury Renegade DDR4 4 x 8 GB 3800 MHz CL16 ASUS ROG MAXIMUS XII HERO i7 - 10700K EKWB EK-Momentum ROG Maximus XI Hero D-RGB - Plexi Palit GeForce RTX 3080 Gaming Pro 0.806 V 1815 MHz / 20200 Alphacool Eisblock Aurora Plexi GPX-N RTX 3090/3080 Reference + Backplate Seasonic Prime Ultra 750 W Gold THERMALTAKE The Tower 900
komar
Nováček
Nováček
Registrován: 30. říj 2014
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: EK-DDC 3.2 PWM pumpa nevydrží

Příspěvek od komar »

Tak průtok, když pumpa běží je ohromný (zvlášť při novém naplnění soudě podle bublin, průtokoměr nemám instalovaný), pravda ale, že by to mohl být moc velký odpor pro samotné nastartování. Bloky jsem ještě nerozebíral, je to můj první okruh tak ještě nemám odhad jak často je to třeba, navíc z pevných trubek, tak se mi to nechtělo zatím komplet rozebírat, je to na milimetry hehe :P hned při příštím vypuštění ale zkusím! Díky za tip.
Odpovědět

Zpět na „Voda“