NVMe do serveru DELL

Vše kolem disků bez pohyblivých částí - SSD, flash, nand, atp.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

LukášST
Začátečník
Začátečník
Registrován: 12. led 2009
Bydliště: Ústí nad Labem

NVMe do serveru DELL

Příspěvek od LukášST »

Po negativní zkušenosti s SSD v našem firemním serveru, přemýšlím o využití PCIe x8 slotu s NVMe.
Váhám jestli raid 0 nebo neřešit raid, hm?

Využití pro rychlý přístup pro síťový program z cca 8 stanic na lokální 1gbit LANce.

Server DELL T100 a OS Windows server 2008 32bit - ale pro otestování NVMe a využití potenciálu bych to vyzkoušel s novějším OS.

Máte někdo něco vyzkoušeného a osvědčeného co použít?
Ať už řadič, nebo jen redukci NVMe -> PCIe x8 případně i NVMe disky.

Díky za jakýkoliv tip nebo radu, krom toho abych se do toho nemontoval :)))
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Uživatelský avatar
Registrován: 08. kvě 2010
Bydliště: Praha

Re: NVMe do serveru DELL

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Ty jsi se zbláznil ne? Vždyť to je Core2 stroj z roku 2008.... Ta věc patří do popelnice, jen tim že tam tam sežere ročně x krát tolik za elektriku než jaká je její dnešní hodnota, a ty na tom chceš ještě dělat raid? Pokud už tam ňákej raid běží doufám že je na solidnim řadiči a ne na tom boardu.

Takže...

1. Raid se na SSD nedělá, maximálně raid1, škodí jim to a IO výkon neroste, jen sekvenčnky, ala je to k ničemu.

2. Tenhle PC nemá EFI ani NVME support, tzn M2 SSD tam nikdy nenabootuje, teoreticky jde použít jako datové přes redukci ale na takhle starym stroji jsem to nikdy neviděl běžet a ani nevim že by to někdo zkoušel, je to přitažený za vlasy ale teoreticky by se to mělo rozject, samo sebou 4x pomaleji protože tento systém nemá PCI-E 3.0 a ani nevim jestli 2.0, asi ne.

3. Tvůj "server" patří už dávno do šrotu.

4. Co se serverového nasazení SSD týče, musíš mít kvalitní s kvalitními čipy, ala žádné TLC, tzn třeba Samsung 970 PRO je dobrej start.
keistown
Žlutá karta
Žlutá karta
Registrován: 16. srp 2009

Re: NVMe do serveru DELL

Příspěvek od keistown »

LukasST: Uz to tu jednou nekdo resil, pokud chces aby na tom sdilenym ulozisti pracovalo vic useru, budes dost limitovany protokolem, kterym tam budes pristupovat. I samotna SMB 3.0 naprosto nici iopsy a nepotrebujes zadny SSD abys ji dokazal nakrmit, stacil by ti raid5 z par 7,2k/10k plotnovych disku, kdybys chtel plnou propustnost na ten storage, tak musis pouzit iscsi, tam je to pak ale connection pro jednoho uzivatele, (respektive MPIO kdyz clusterujes, ale to se netyka prace uzivatelu na sharu). Pak by to davalo smysl treba pro databazovy server, nebo tak neco.
Kdyz jsem srovnaval iscsi versus SMB 3.0, tak jsem musel jit na iscsi a zapnout jumbo framy abych se na 10/20 Gbit LAN dostal na 1GBps, plus na SMB byly snad 5-10x mensi iopsy.

Mozna kdybych mel ty disky v poradnym HW, pouzil tu SMB 3.0 a tlacil to 10/20Gbit LAN pres SR-IOV...

Jinak jak pise DOC, ten server je k nicemu, pokud to mas ne na hrani ale pro business, tak si kup Ryzena nebo i5 za par tisic, pust na tom hyper-v a budes mit 2x vetsi vykon nez nejaky dva Xeony X5650, ktery vychazi z prvni i7, natoz pak C2D, kterej na tom SSDcku mozna ty iopsy ani nevytahne. Coz by me jako experiment zajimalo, jestli ten procesor bude hodne velky bottleneck.

Jediny co je na techto starych serverech super je, kolik ECC DDR3 se na ebayi vali za smesny penize.

DOC:
Jenom tak for fun, Lenovo montuje do novych serveru jako systemove disky nejake Samsung TLC, na SATA, co jsem se dival tak maji asi 2x vetsi TBW nez consumer TLC ssd, mozna maji vetsi overprovisioning, ale evidentne tomu Lenovo veri a supportem meni kus za kus, kdyz to chcipne. Navic proc ne, je tam Raid1. :twisted:

Ale kdyz nad tim premyslim, tak systemovy disk neni misto ze kteryho se macka milion iopsu a nejsou tam hot data, takze to co pise DOC plati, na storage ktery jede na krev se TLC nehodi. Pokud tam bude ale deset kancl zamestnancu klikat na wordovsky dokumenty tak je to jedno.

Co byla negativni zkusenost s ssd v serveru?
LukášST
Začátečník
Začátečník
Registrován: 12. led 2009
Bydliště: Ústí nad Labem

Re: NVMe do serveru DELL

Příspěvek od LukášST »

DOC:
Mňo.... asi jo :) je tam xeon X3220 launch Q1/07 :D což je vzhledem k dnešnímu HW fakt kus historie..
RAID 1 tam běží z původního HW radiče s HDD..

1) Jo, překlep v RAID 0, myšlen 1 - zrcadlo.

2) stačí mi nvme jen na pár dat cca 7GB/150k souborů, teď jsem to přesně ověřoval, tohle jsou pro mě nejpoužívajší data od 7:00 do 18:00 pro 8-10 stanic.

3) zvážím jeho recyklaci (možná archivaci do muzea), co navrhuješ místo něj?
server je aktuálně jako středobod na data (stanice mají nainstalovaný soft, který má namapovanej disk ze serveru) + na serveru je účetní soft DUNA, office atd. pro účetní, která přistupuje vzdáleně.

Pokud bych řešil novej, chtěl bych aby si uživatel ze stanice spouštěl soft jednoduše přes remoteapp a všechno se odehrávalo na serveru, tím bych ulehčil celý síti a hlavně zlepšil odezvu programu a po x letech měl spokojenější zaměstnance, možná.

4) ano, to už jsem se právě spálil...

keistown:
Možná asi nebude potřeba řešit SMB pro sdílení těch dat pro síťovej soft, když to rozjedu přes remoteapp (viz výše), od toho si teda slibuju, zrychlení a odpadnutí nekonečného řešení pomalého přenosu po síti. Uvědomuju si nastavení pro každého usera účet, CAL licence atd.

Mám jen 1gbit lan, kabely máme natažené od roku 2006 cat 5e :(
Jak jsem psal výše v bodě 3, budu rád taky za nějaký tip na server pro naše potřeby..
CPU přes den nemá vytížení víc než 10%.. RAMky max 1,5GB... ten server tam jak píše DOC, jen žere elektriku ve své podstatě a věřím, že se dá najít efektivnější řešení :) ostatně proto jsem opět zde a řeším to.


Negativní zkušenost s SSD v mém serveru - https://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=127&t=272499
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Uživatelský avatar
Registrován: 08. kvě 2010
Bydliště: Praha

Re: NVMe do serveru DELL

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Tak takhle ono nahrazen měl bejt už cca 2012-/13 ňák low-power Ivy bridge systémem, co by žral 4x méně abyl 4x rychlejší. Je totiž malej zázrak že ten Core2 based board dodnes jede, už půl dekédy přesluhuje, proto by jsi to hlavně měl řešit, může se stát že zejtra přijdeš a bude mrtvej.

Doporučit ti něco po HW stránce bude easy, ale tvůj problém bude SW, protože používáš asi historické verze SW na 32-bit OS co je 10+ let starej. Musíš si napřed ujasnit jestli tvůj SW bude běžet na modernim OS a pokud nedej bože ne budeme tomu muset přizpůsobit HW. A ano je HW na kterym běží 2008R2 32 (čili server verze Win7 32) a zároveň je moderní a zároveň má M2 sloty na NVME jednotky, ale an nevim jestli jsou 32-bit NVME drivery ani jsem se po tom nepídil. Nikdy by mě nenapadlo že někdo bude něco takového chtít provozovat.
keistown
Žlutá karta
Žlutá karta
Registrován: 16. srp 2009

Re: NVMe do serveru DELL

Příspěvek od keistown »

Jo vidis, tak to jsi byl ty :-D
Jestli na to mas cas a prostor tak vyzkousej tu moznost pustit ty ucetni aplikace pres rdp, treba jenom maji zprasenou praci se soubory nebo tak neco a delaji zbytecne moc io, sit tomu pridava latenci a problem neni az tak ve storagi.
Tenhle server hw taky neni buhvico a doporucuju novejsi verze WS nez 2008, sam vidim jak kazdy prechod 08R2 -> 12 -> 12R2 -> 16 atd. ukazuje, ze to predchozi nebylo uplne ono. Kdyz si teda nejakej rok pockas, az MS vsechny bugy kvuli kterym je to nepouzitelne pofixuje. :roll:
Imho by pak mohl stacit jeden maly MLC, jestli mas opravdu jen par giga dat. Respektive dva v R1, pokud chces mit jistotu ze o to neprijdes. Klidne muzes jit do extremu a otestovat to i na ramdisku, pak treba prijdes na to ze i z nej ty ucetni aplikace jednou uboze pomalu, i s temahle pripadama jsem se setkal.
LukášST
Začátečník
Začátečník
Registrován: 12. led 2009
Bydliště: Ústí nad Labem

Re: NVMe do serveru DELL

Příspěvek od LukášST »

DOC:
Nu neřešilo se, server v té době fungoval, ostatně jako dneska a když vezmu jaká to je opět investice.. musím hledět na úsporu elektriky :)

OS chci už určitě 64bit, DUNU používá pouze účetní - lokálně na serveru přes RDP. Tu na 64bit OS rozjedem.
Caris (soft který je pro nás stěžejní) taky nebude na 64bit systému problém, stanice mám teď vyjma dvou na W10 a běhá to na nich v cajku
Nebráním se nejnovější server edici..

keistown
Já s tím Carisem makám lokálně na serveru přes RDP, jelikož jsem jedinej kdo má mac a soft je jen na wokna.. Lokálně na serveru to jde znatelně rychleji, ale najde se část v tom programu, která asi načítá i data mimo server (odněkud z venku) a tam je pak slušný několika vteřinový čekání, někdy i 10s a víc..
Dokonce mám vyzkoušeno, že počítače které jsou dál od serveru, na druhé straně budovy mají pomalejší práci s programem, než Ti co sedí pár metrů od serveru.. Rychlost kopírování např. v total commanderu je ze všech stanic na server +- stejně rychlá..

Jenže nemám terminal server, ani CAL licence a nechtěl jsem do toho co nám roky funguje hrabat. Proto nemůžu ani teď nějak vyzkoušet ten remoteapp, věřím, že by to tohle železo dalo, ač mám jen 4GB ram..

R1 není úplně nutnost, ale spíš jen jistota.
Systém bych nechal na HDD v R1 a na CARIS data na NVMe nebo něco co bude rychlejší a dělaný pro přístup více lidí najednou :)
werygood
Začátečník
Začátečník
Uživatelský avatar
Registrován: 18. dub 2005

Re: NVMe do serveru DELL

Příspěvek od werygood »

Windows Server 2008 je založený na Vistě, které ještě neuměly efektivně pracovat s SSD disky.
LukášST
Začátečník
Začátečník
Registrován: 12. led 2009
Bydliště: Ústí nad Labem

Re: NVMe do serveru DELL

Příspěvek od LukášST »

werygood: to jsem se už právě dozvěděl v tom lednu, od té doby nebylo moc času to řešit a prioritní byly jako vždy jiné věci. Teď už bych se k tomu přes léto rád dokopal a upgradoval server vč. OS.

Od jakého roku doporučuje intel cpu pro moje potřeby z hlediska rozumnýho výkonu a úspory energií?
Zatím jsem se díval na různý repasovaný pc/servery a nejnabízenější jsou Ivy Bridge tj. rok 2012.. to mi přijde takovej půl krok a za pár let budu ten pc/server řešit znovu, ne?
werygood
Začátečník
Začátečník
Uživatelský avatar
Registrován: 18. dub 2005

Re: NVMe do serveru DELL

Příspěvek od werygood »

Záleží na rozpočtu, koupil bych něco nového, ať to má záruku (nejlépe NBD), ať se problémy případně řeší co nejsnadněji.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Uživatelský avatar
Registrován: 08. kvě 2010
Bydliště: Praha

Re: NVMe do serveru DELL

Příspěvek od DOC_ZENITH »

A něco co umí nativně NVME boot když už do toho SSD chceš jít, tzn aspoň Skylake. Ivyho jsem naznačil jen jako první co se tehdy měl použít už před mnoha lety, protože má super poměr výkon/watt/cena/ ale pro to M2 SSD to neni dobrá cesta, resp šlo by ale ne jako bootovací, jen jako datové.
killerek
Začátečník
Začátečník
Registrován: 09. pro 2003
Bydliště: Praha

Re: NVMe do serveru DELL

Příspěvek od killerek »

LukášST: Koupil bych uplne novy server, protože na potrebny vykon ti bude stacit i nižší rada procesoru a tim usetris zase na spotrebe. Byt tebou bych se mrknul i na sit. CAT5e, pokud není dlouha kabelaz je OK, ale jestli mas i switche z te doby, tak zase palis zbytečnou elektrinu a i vykon switchu za tu dobu sel nahoru.

(Jednou sme to pocitali, aby se obhájila investice na cca 20 switchu. Vymena starych switchu bez power managementu za nove s power managementem znamenala navrat investice za 3 roky jen na usetrene elekrine a při zivotnosti cca 8 let není nad cim váhat. To nemluvim o tom, ze propustnost site se zvedla nekolikanasobne (100Mbit na 1 Gbit), DB program mel lepsi odezvu a sitove instalace byly najednou pouzitelne.)
LukášST
Začátečník
Začátečník
Registrován: 12. led 2009
Bydliště: Ústí nad Labem

Re: NVMe do serveru DELL

Příspěvek od LukášST »

Rozpočet: co nejlevněji. Primarne zmerim odber stavajiciho serveru, budou to rady stovek wattu.. takze jakakoliv uspora bude fajn, pak obhajim asi i 30tis investici.
Co koupit nejakou pc sestavu? Nebo to musi byt nutne server reseni?? Cpu muze byt Tcko? Mel jsem ho ve svem domacim serveru a bylo to hodne usporny!

SSD BOOT neni potreba, staci mi bud ssd nebo nvme do pcie jako uloziste na tech par gb dat. Ale verim ze i bez ssd to bude zrychleni s jakymkoliv reseni.

Switch mame D-Link 1210 48p, puvodni no... takze jej zmerim taky a podle noveho vyberu se to bude dat obhajit :)
killerek
Začátečník
Začátečník
Registrován: 09. pro 2003
Bydliště: Praha

Re: NVMe do serveru DELL

Příspěvek od killerek »

PC sestavu tak jedine něco s NBD zárukou a typu workstation, ale dle me za 30 vyberes i slusny server s lepsi kvalitou komponent.

Ono si to vedeni většinou vůbec neuvedomuje, ale když nemenis PC každých cca 4-5 let, server každých cca 6 let a sitove prvky kazdych cca 8 let, tak postupne strasne degradujes efektivitu uzivatelu az ti klidne pul pracovni doby stravi cekanim na odezvu programu.

Další věc je, ze oprava vadného EOL zarizeni je většinou nemozna, casove narocna a draha, protože resit to rychlym docasnym nakupem skladoveho zboží byva zpravidla dost neefektivni investice.
nacos
Nováček
Nováček
Registrován: 13. zář 2017
Kontaktovat uživatele:

Re: NVMe do serveru DELL

Příspěvek od nacos »

podivejte se na: https://www.smicro.cz/supermicro-x10sdv ... 11416.html
nebo na celou radu https://www.smicro.cz/intel-fcbga1667/c-484/

idealne programy do virtualu a kdyz se neco podela pustite ze zalohy na cemkoli co utahne virtualizaci.
killerek
Začátečník
Začátečník
Registrován: 09. pro 2003
Bydliště: Praha

Re: NVMe do serveru DELL

Příspěvek od killerek »

Teda ja osobne bych se serverem neskladal, když je moznost koupit hotovy s NBD zárukou. coz je pro firmu nutnost.
LukášST
Začátečník
Začátečník
Registrován: 12. led 2009
Bydliště: Ústí nad Labem

Re: NVMe do serveru DELL

Příspěvek od LukášST »

killlerek: nějaký návrh toho serveru? uvítám i web, kde takovej server pořídit.
Počítače máme takovejch 7let, furt fungujou, jsou svižný na tu práci co potřebujou, víc jsou brzdou uživatelé :) a ten jeden soft co tahá data po síti ze serveru.. Investici do nových stanic opravdu neobhájím, sám šéf běží na 13-15let starým HW :) ok, za tu dobu se vyměnili RAMky, GK, dostal SSD a možná zdroj... jinak CPU+MB původní.. core 2 quad..

nacos: hmm, asi mě zaujala tahle deska https://www.smicro.cz/supermicro-x10sdv ... 16917.html# chápu to dobře, že to osadím RAMkama zdrojem a funguju, že v ceně je i CPU ju?
Desky jsou jen do racku nebo to jde do nějaké case?

A narazil jsem i na konfigurátor a tohle mi přijde docela zajímavé (levné), co myslíte? Jen ta nesmyslná cena za case :D
Snímek obrazovky 2019-05-08 v 19.44.09.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
nacos
Nováček
Nováček
Registrován: 13. zář 2017
Kontaktovat uživatele:

Re: NVMe do serveru DELL

Příspěvek od nacos »

zakladni desky s intergrovanym CPU staci osadit pametma, zdrojem a jede se, narvat to jde do normalni bedny, teda pokud to neni nejaka spesl atipicka deska.
Poud nejsem uplne slepy nemate tam v tom konfiguratoru zakladni desku. :)
killerek
Začátečník
Začátečník
Registrován: 09. pro 2003
Bydliště: Praha

Re: NVMe do serveru DELL

Příspěvek od killerek »

DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Uživatelský avatar
Registrován: 08. kvě 2010
Bydliště: Praha

Re: NVMe do serveru DELL

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Jen 4C 4T? Trochu slabý ne?

ECC REG RAM? Ta na tomhle nepostn, ta potřebuje E5tku ne E3ku.

A ty useless disky jsou k čemu? Tzn to v tvym konfigurátoru bych hodil přes palubu,

Ale ta deska s tim integrovanym broadwellem to už je lepší deal, tzn pokud se tam ten CPU bude nudit klidně, pokud ne je i 8 jádrová verze. Dobrý ale je že Xeon D sežere ECC REG RAM který se daj sehnat levně a celá ta věc má naprosto minimální spotřebu.
Odpovědět

Zpět na „SSD a flash disky“