Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Funkce report, slouží pro upozornění na porušení pravidel, ne vzkazy moderátorům.

Právě je st 8. červenec 2020, 12:00

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 26 příspěvků ]  Přejít na stránku 1, 2  další
Autor Zpráva
 Předmět: Degradované pole raid1
PříspěvekZaslal v: st 20. květen 2020, 14:26 
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Založen: 01. duben 2006
Bydliště: Liberec
Nahoru
Ahoj,
v práci máme jeden server, kde je raid 1 dvakrát a raid 10.

Raid1 pole0 je systém (2x300gb)
Raid1 pole1 jsou data1 (2x300gb)
Raid10 pole2 jsou data2

Nyní odešel jeden disk - pole1 bylo degradované, jenže se v tom tolik nevyznám (kolega co to měl na starost, odešel) a já si spletl disk a omylem vytáhl funkční disk. Výsledkem bylo degradované pole0 a pole1 (toho jsem si nevšiml).

Potřebovali jsme aby server běžel ale náhradní disk jsme neměli, tak jsem to nabootoval v tomto stavu a objednal disk. Běželo to tak dva dny (jen pípal řadič)

Až dnes jsem zjistil, že jsem odpojil disk který byl ve skutečnosti ok, když jsem ho tam vrátil, tak pole0 systém - byl offline (nešlo nabootovat) a pole1 bylo degradet.

V biosu řadiče jsem dal rescan disk a nyní už je u pole0 vidět oba disky, ale je degradované a já nevím co dál.

Potřebuji nejdřív zprovoznit pole0 systém a v další fázi bych vyměnil skutečně vadný disk v poli1

Řadič je Adaptec 5805

Díky


 Profil  
 Předmět: Re: Degradované pole raid1
PříspěvekZaslal v: st 20. květen 2020, 16:02 
Začátečník
Začátečník

Založen: 10. srpen 2017
Bydliště: na Pankraci
Nahoru
Kdyz mas pole0 degradovane, nabootuj z nej jako predtim a pak dej rebuild.


 Profil  
 Předmět: Re: Degradované pole raid1
PříspěvekZaslal v: st 20. květen 2020, 16:43 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
Udělej zálohu všeho a pak něco rebuilduj, pro příště, to měl bejt první krok. 0 náhradních nebo zálohovacích disků je co? Nechat běžet server několik dní na zdegradovanym poli kde další 1 závadička může znamenat ztrátu dat je nehoráznej risk. Pojem "nebyl zrovna k dispozici mi přijde LOL", pokud nebyl na místě tak Alza nebo CZC určitě něco měli, něco co se mělo hned vzít a zálohovat všechny data před tím než budu fyzicky čachrovat se serverem kor když se v něm nevyznam a nebyl jsem ten kdo ho dával dohromady.

Pole by ti také nezdegradovalo při tom vytažení toho špatného disku pokud by jsi nenechal nabootovat OS (ala na pole by se neprovedly žádné zápisy), při onom vyndání disku jsi měl jít do biosu řadiče a kouknout se co jsi to vlastně vytahnul. No, pozdě bycha honit, teď udělej zálohu a pak udělej rebuild jak ti řekl zsdx.


 Profil  
 Předmět: Re: Degradované pole raid1
PříspěvekZaslal v: st 20. květen 2020, 21:41 
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Založen: 01. duben 2006
Bydliště: Liberec
Nahoru
jj teď už jsem poučenej, co dělat příště, jen nevím jak udělat zálohu - běží tam vmware a v něm 3 virtuály...

Ještě zjistit jak se dělá ten rebuild...

Jo a ještě poznámka - ty disky co tam jsou tak to jsou velociraptory 10000 otáček sata 2.5 v rámečku (WD3000HLFS) a ty už nejsou k dispozici, tak jsme objednali disk wd 1TB gold - snad nebude problém ho do toho raidu dát k tomu 300gb disku


 Profil  
 Předmět: Re: Degradované pole raid1
PříspěvekZaslal v: st 20. květen 2020, 22:12 
Začátečník
Začátečník

Založen: 10. srpen 2017
Bydliště: na Pankraci
Nahoru
Rozdilna kapacita nevadi.
Rebuild spustis v obsluzne aplikaci nebo v BIOSu radice.


 Profil  
 Předmět: Re: Degradované pole raid1
PříspěvekZaslal v: čt 21. květen 2020, 01:06 
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Založen: 01. duben 2006
Bydliště: Liberec
Nahoru
j ale nějak to nemohu najít. Dle tohoto návodu (https://ask.adaptec.com/app/answers/detail/a_id/17082/~/how-to-rebuild-a-degraded-raid-array-on-a-sata-or-sas-raid-controller%3F) jsem zkusil dát u toho pole0 ctrl+s a objevilo se toto: https://ctrlv.cz/O0ja

Akorát jsem neudělal to Initialize Drives jak píšou v tom návodu...


 Profil  
 Předmět: Re: Degradované pole raid1
PříspěvekZaslal v: čt 21. květen 2020, 14:32 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
Ten novej disk musíš napřed inicializovat a udělat z něj spare. V žádném případě ale neinicializuj ten starej, přišel by jsi o všechny data.


 Profil  
 Předmět: Re: Degradované pole raid1
PříspěvekZaslal v: čt 21. květen 2020, 14:39 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 08. únor 2010
Nahoru
Tohle je docela "sranda" doufám, že tam jsou jen vaše data.

_________________
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !


 Profil  
 Předmět: Re: Degradované pole raid1
PříspěvekZaslal v: čt 21. květen 2020, 16:10 
Začátečník
Začátečník

Založen: 09. prosinec 2003
Bydliště: Praha
Nahoru
Když to tak ctu, tak by bylo lepsi si zavolat servisaka od výrobce serveru, zaplatit ho a radeji to nechat na nem.


 Profil  
 Předmět: Re: Degradované pole raid1
PříspěvekZaslal v: čt 21. květen 2020, 17:30 
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Založen: 01. duben 2006
Bydliště: Liberec
Nahoru
Jj, jen naše data, říkáme tomu server ale je to normální tower, řadič je jak přídavná karta. Už jsem volal bývalému kolegovi, příští týden se na to kouknu. Stroj je zatím vypnutý.

Edit: taky mě napadlo že teoreticky kdybych ten disk co jsem omylem vytáhl, naformatoval, tak by se tvářil jako nový a pak se mohl vrátit do pole jako nový. Ale je to jen teorie...


 Profil  
 Předmět: Re: Degradované pole raid1
PříspěvekZaslal v: so 30. květen 2020, 22:28 
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Založen: 01. duben 2006
Bydliště: Liberec
Nahoru
Tak příběh pokračuje, dnes jsme na tom pracovali s kolegou asi 8 hodin.
Ještě sem zapomněl napsat, že na tom serveru běží vmware esxi - resp system (boot, config) je na poli 0 (raid1) - co jsem svojí blbostí rozhodil já odpojením disku a na zbylích dvou polích jsou ty jednotlivé virtuály-data.

No a co se dnes dělo:

1) Ráno stroj běžel nabootovaný (pole 0 degradované, pole 1 degradované, pole 2 optimal).
2) V bisosu jsem našli který disk v poli 1 je vadný a nahradili ho novým, - proběhl rebuild a pole 1 bylo ve stavu optimal.
3) Hledali jsme jak znou sesynchronizovat disky v poli 0 - nenašli, asi to neumí řadič.
5) Odpojily jsme tedy ten disk který se nechtěl sesynchronizovat a kolega udělal image toho jednoho disku, ze kterého šlo bootovat. V tuto chvíli jsme tedy měli stroj který dokázal nabootovat (pole 0 raid1 degradet, pole 1 a 2 optimal) a image toho disku z pole0.
6) Zkusili jsme tedy ten odpojený disk z pole 0 v jiném pc smazat (diskpart clean) a vrátili do serveru a inicializovali.
7) Najednou řadič začal sám rebuildovat pole 0 a my jsme se radovali že z toho bude plnohodnotné raid 1, akorát to trvalo nějak dlouho, ale nakonec to doběhlo.
8 ) Po restartu přišel šok - pole jedna degradet a disk ze kterého se dalo bootovat byl inaccessible - prostě asi tou záteží při rebuildingu zemřel.
9) Zkusil jsem ho dát do jiného stroje zda naběhne - naběhl, ale asi až na 3. pokus, provedli jsme diskpart clean a vrátili do serveru.
10) V biosu ho inicializovali a přiřadili do pole0, vše se tvářilo ok, ale vždy to po restartu skončilo stavem disk inaccessible pole0 degradet
11) Zde nastala chyba - kolega zkusil celé pole0 zrušit a nastavit znovu - spoléhali jsem se že máme ten image.
12) Po nastavení pole0 opět degradet - prostě disk mrtvý, ok, nové disky jsou objednané, zatím na to degradované pole0 dáme image, asi 2 hodiny se obnovoval image.
13) Po obnovení image a restartu serveru jsme s kolegou dostali infarkt - systém nebootoval (insert bootable media). Nejprve jsme si mysleli, že jsme omylem nahráli image na pole1 (a tedy si smazali data), ale naštěstí ne, jen ten image byl vadný.
14) Kolega nainstaloval čistý VMware ESXi a naštěstí se mu podařilo propojit to s virtuály které byly na dalších polích.
15) Výsledkem je funkční stroj, pole0 degradet, pole 1 a 2 optimal a objednané disky (ty co tam jsou jsou z roku 2008)

No a až přijdou nové disky tak znovu zkusím rebuild, teoreticky už by neměl být problém...

Edit: vlastně díky tomu že jsem omylem rozhodil pole0 se přišlo na to, že jeden z disku v tomto poli je nemocný a asi by netrvalo dlouho a stejně by odešel


 Profil  
 Předmět: Re: Degradované pole raid1
PříspěvekZaslal v: ne 31. květen 2020, 10:15 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
Ano, špatně to bylo už postavený kdysi těch 10+ let dozadu. Sorry ale ty Raptory maj své nejlepší za sebou. Nebyly to nejspolehlivější disky i když byly nové a už vůbec ne do serverů. Tam měly bejt SAS disky pro to určené, ne cheap consumer náhrady. I když u tohodle věku jim těžko něco zazlívat.

Upřímně řečeno všechny ty dekádu jetý disky by měly letět, jejich využití by mohlo bejt jako ňáká cold-záloha ale už bych je nenechal běhat.


 Profil  
 Předmět: Re: Degradované pole raid1
PříspěvekZaslal v: ne 31. květen 2020, 10:26 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 08. únor 2010
Nahoru
Když to tak čtu, měli jste před pár lety koupit nějaký lepší SSD, hodit to tam a měli by jste víc výkonu a méně starostí...

Ty raptory možná tak jako zarážku du dvěří.

_________________
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !


 Profil  
 Předmět: Re: Degradované pole raid1
PříspěvekZaslal v: ne 31. květen 2020, 11:04 
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Založen: 01. duben 2006
Bydliště: Liberec
Nahoru
jj všechny disky objednaný, počítám že ve středu přijdou, objednali jsme 1tb gold wd disky

edit, není to klasický server v racku, ale tower comp (kdysi prý velice drahý, to jsem tam ještě nepracoval když se to stavělo)


 Profil  
 Předmět: Re: Degradované pole raid1
PříspěvekZaslal v: ne 31. květen 2020, 11:42 
Začátečník
Začátečník

Založen: 09. prosinec 2003
Bydliště: Praha
Nahoru
Servery se delaji i v tower provedeni. Uz by si ten stroj mel jit na zaslouzily odpocinek. Měli jste rovnou zvazovat nakup celého noveho kompletu. Dostali byste ted vetsi vykon s mensi spotřebou.

Cena v době porizeni je tak trochu nepodstatna.


 Profil  
 Předmět: Re: Degradované pole raid1
PříspěvekZaslal v: ne 31. květen 2020, 12:18 
Začátečník
Začátečník

Založen: 10. srpen 2017
Bydliště: na Pankraci
Nahoru
Citace:
15) Výsledkem je funkční stroj, pole0 degradet, pole 1 a 2 optimal a objednané disky (ty co tam jsou jsou z roku 2008)

Tak vidis! Ja uz se bal, ze tam mate nejaky dulezity data ;)


 Profil  
 Předmět: Re: Degradované pole raid1
PříspěvekZaslal v: ne 31. květen 2020, 12:24 
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Založen: 01. duben 2006
Bydliště: Liberec
Nahoru
killerek: jj vím, ale tohle moc neovlivním + ve firmě se teď trochu šetří no...

zsdx: Jo, doufám že postupné nahrazení už půjde lépe a neumře během rebuildingu další disk


A to mě ještě v brzké době čeká další server dell, kde v hyper V běží virtuální server - zde jsou v raid 10 4 disky (sas) na kterých je ten virtuál a dochází místo - už mám nové větší 4 disky.

Plán je takový, že vypnu virtual, vykopíruji jeho virtualní disky jinam, vložím nové fyzické disky, založím nové pole raid10 a nakopíruji zpět ten virtual - mělo by to běžet...


 Profil  
 Předmět: Re: Degradované pole raid1
PříspěvekZaslal v: ne 31. květen 2020, 13:47 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
Ano, udělej na nových discích nový pole. Hlavně nedělat rebuildy za chodu ze starejch disků na nový, udělej to fresh, už jen kvůli tomu že starý disky jsou 512B sektor disky a nový goldy jsou 4K sektor disky. A než tzačneš buildovat flashni poslední FW na řadič, adaptec tam toho hodně vylepšoval.


 Profil  
 Předmět: Re: Degradované pole raid1
PříspěvekZaslal v: ne 31. květen 2020, 13:57 
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Založen: 01. duben 2006
Bydliště: Liberec
Nahoru
no na tom starém serveru který tu teď řeším, nevím jak udělat nové pole, nemám kde + jak bych to na to nové pole přenesl ten systém? Myslel jsem že bude stačit vložit nový disk místo toho co odešel a dát rebuild (v průběhu toho zůstat v biosu aby nedocházelo k zápisům).

Ohledně toho druhého - novějšího serveru dell, tam je dell perc h710 mini řadič, tam to udělám jako nové pole. Zde mohu udělat fw update - jeden vyšel, ale nevím jak velké riziko u update fw řadiče hrozí...


 Profil  
 Předmět: Re: Degradované pole raid1
PříspěvekZaslal v: ne 31. květen 2020, 14:16 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
Ty tam už nemáš volný porty? Pokud ne tak to udělej tak že data ze starýho pole nakolnuješ jinam (třebna na přídavnej disk co si zapojíš na satu), všechny disky pole odpojíš, připojíš nový diskya uděláš nový pole a vrátíš na něj data. Tímto seš safe máš dvojitej backup (tu kopii + furt starý odpojený pole) a nehrozí ti ňákej fail typu mít špatně zarovnaný partition s 4K disky v poli původně inicializovanym pro 512B disky a pod.

Nedělej žádnej rebuild!

1. Zálohovat data.
2. Flash nového FW.
3. Nový čistý pole složený poze z novejch disků.
4. Vrátit data.


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 26 příspěvků ]  Přejít na stránku 1, 2  další


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 4 anonymních


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.