Doporučte monitor 30" a více

Monitory CRT, LCD, plazmové, projektory a další, rady a zkušenosti s nimi.

Moderátor: maXXmilian

Odpovědět
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Uživatelský avatar
Registrován: 08. kvě 2010
Bydliště: Praha

Re: Doporučte monitor 30" a více

Příspěvek od DOC_ZENITH »

S tím že zdegradovali máš pravdu. Proč myslíš že dodnes používám jako monitor Starou Sony KDL32-W4000, což je histoprické S-PVA a ty dnešní mu nesahaj ani po paty. Jednak nemam žádnej smearing v tmavejch scénách a druhak můj kontrast je realisticky tak 4500-5000:1 minimálně. Když koukam z příma a mam čerou plochu tak vypadá jako černá. Soudobý VA maj šedou černou, ano lepší kontrast jak IPS ale oproti tomu co mi sedí na stoole jsou shit. Kontrast jako číslo neni vše pokud si jej kompenzuješ tim že ti bílá hodně svítí (to je dobré pro free nálepku ňáké shitózní HDR certifikace), klíčové je aby černá byla fakt černá.

Třeba i ten Samsung co to dnes plodí za plečky, a to je ta samá firma která ve své době vyráběla nej S-PVA panel na světě, 305T+. Eh, jako hoší co se stalo? IPS si dneska oproti starejm S-IPS stojí lépe, ale řekla bych že stále hůře, co takové dnešní obrazovky versus HP ZR-30W eh?

Ono totiž došlo cca mezi lety 2008-12 k takovému nemilému restartu u obou technologií. S-IPS a S-PVA, oboje dobré high-end technologie byly zabity a nahrazeny cost-effective E-IPS a C-PVA a vše co nyní máme na trhu jsou evoluční produkty těhlech zmetků, ne těch dobrejch panelů před nimi. VA má black smearing od C-PVA a má jej dodnes, E-IPS mělo ok úhly a odezvu, ale mělo problémy s gamutem a kontrastem, což trvalo 10+ let než vyladili skoro na úroveň staré S-IPS.
karel88l
Začátečník
Začátečník
Uživatelský avatar
Registrován: 09. kvě 2011
Bydliště: Dačice (JH)

Re: Doporučte monitor 30" a více

Příspěvek od karel88l »

DOC_ZENITH píše:850 a 650 jsou jiný monitory, F a G taky, vypadaj podobně ale maj úplně jinej gamut, response, vše. Když už jsme ale u toho, co na tom 650f bylo tak hroznýho?
Co ja vim tak 850G ma ten hardware g-sync modul a ma z nich nejrychlejsi odezvu gamut ma stejnej jako 650F.850F ma sirsi gamut,ma jine podsviceni,ale co jsem cetl panel je ve vsech stejny.
Rozhodne tahle rada monitoru je hodne kontroverzni na overclock.net je k tomu dlouhy vlakno:
https://www.overclock.net/forum/44-moni ... g-197.html

Tu 650F jsem mel cca rok a pul nazpatek a palily me z nej oci,mel spatnou ostrost textu,displej byl cca 2cm od levyho a pravyho kraje zakrivenej jakoby dovnitr,takze okraje uz byly skoro necitelny co si pamatuju,mozna jsem mel jen spatnej kus nebo mam holt citlivejsi oci,ale byly lidi co mely ten stejny problem.Barvy byly vybledlejsi nez na IPSku a gamma shift byl horsi jak na 32"VA BENQ z roku 2014... paradoxne taky s displejem od AUO :)

Podle me je to tak ze na technologii LCD uz se toho moc vylepsit neda,vzdycky je to kompromis,proto tu jsou tyhle VAcka/IPSka se sice vysokym refresh rate,ale jinymi vlastnostmi horsimi jak starsi typy,samozrejme dalsi faktor je pak cena,ktera musi byt co nenizsi a s tim souvisi to ze my jsme jen uzka skupina uzivatelu co pozaduji od monitoru takove vlastnosti (na kancelar staci v podstate jakekoli LCD),jsme proste pro vyrobce nezajimavy trh,proto tu neni poradna konkurence a tlak na cenu.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Uživatelský avatar
Registrován: 08. kvě 2010
Bydliště: Praha

Re: Doporučte monitor 30" a více

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Prošel jsem si ten thread a naprosto s nima souhlasim, ty problémy co tam lidi pozorujou jsou přesně ty které jsem viděl na moderních herních LCD které jsem za poslední roky zkoušel (a dával jim naději) jen na to abych je za pár dní vrátil a šel zpátky k sonce.

Konkrétně to LG zdá se že má mizernou výstupní kontrolu, lišej se hrozně kus od kusu a to nejden teplotou/podsvitem/homogenitou (což je typické) ale i rychlostí /odezvou/reakcí overdrive nastavení, což je celkem LOL.

Dále tam zmiňujiou přesně to co mě praštilo taky, ala monitor má širokej gamut ale na první pohled obraz vypadá podsaturovaně. Onen širokej gamut ti krásně přesaturuje oblasti třeba s výraznou červenou, ale obstasti s nevýraznou barvou hlavně zelenou vypadaj podsaturovaně.

Dále tam byla diskuze o "vertikálních arfetaktech či chceckboard-ditheringu", což je opět do očí praštící věc kterou moderní herní monitory trpí. Prostě nedovedou obraz kompletně refreshnotu v 1 framu a v určitejch barvách je tam v pohybu vidět dithering. Nejhorší to bylo ve starym UT kde když někdo pálí minigunem tak každej záblesk je jen 1 frame, další frame je temno a další frame je záblesk. To bylo pro tyhle monitory naprostej zabiják a ony záblesky byly plný ditheringu.

Další věc, trochu bych se vrátil k těm barvám, je jak "mimo realitu" mi soudobé měření přijde. Jak je možné že všichni maj super sondy a vše většinou (alespoň vůči sRGB) dopadá relativně diobře, sotva pár % deviace ale v praxi tenm obraz vypadá úplně jinak? K čemu tedy máme takové sondy když neodhalí "sorry barvy testujou přesně ale obraz je ve skurtečnosti úplně jinej"

Typickej příklad (vezmu si video co tam někdo postnul)

Vše podobné, občas člověk vidí rozdíl, ale pak přijde tahle scéna v tomhle čase:

https://youtu.be/ZAw13M_Ipig?t=558

A jako WTF. Jeden monitor celou scénu zobrazuje s zelenym oparem a druhej s modrym a vsadim se že v recenzích by byly oba relativně sRGB accurate. V praxi je ale jeden z nich (nebo oba) total mimo. Fail.

Btw tohle je ten VA-killer test, kde ten černej sloup na tmavě šedym pozadí způsobuje ten největší smearing:

https://www.testufo.com/chase#backgroun ... &height=-1

A tím jsem si potvrdil že mé S-PVA z roku 2007/8 tím netrpí. Má černá lajna je paradoxně menší než ta bílá, žádnej extra blur za ní neni, ale je za ní vidět lehce světlejší pruh, takže práce velice agresivního overdrive, což kvituji protože během hraní či jiné aktivity s OD problémy nemam takže je to OD sakra dobře udělaný a potírá slabá místa panelu tam kde má a jen v barvách kde je to třeba. Jaktože tohle bylo vychytaný v roce 2007 a dnes nedokážeme vyrobit VA panel co by neměl smearing jak slimák? Nasrat!
Ache
Pokročilý
Pokročilý
Uživatelský avatar
Registrován: 26. zář 2006
Bydliště: Plzeň

Re: Doporučte monitor 30" a více

Příspěvek od Ache »

Tak přesně ten efekt "podstaturovanosti" středních odstínů barev, sem dost výrazně pozoroval i kdysi na tomhle panelu:
https://pctuning.tyden.cz/hardware/moni ... c-a-144-hz
- gamut stejný jako můj Philips , ale barvy otřesně vypraný, kromě těch okrajových (červená, zelená)

Naopak na tomhle obřím AMVA to tak znatelné nebylo a barvy měl živější (ale odezvu stále klasickou VA mazanici):
https://pctuning.tyden.cz/hardware/moni ... -sveta-her

Fakt by měli výrobci na tom zamakat - Stačilo by IPS nějakým způsobem upravit do vyšších kontrastů a máme tu téměř ideál (v rámci TFT). TNka už se taky staly okrajovou záležitostí, když v odezvě je IPS defakto dohnalo (jasně BW/WB má TN stále rychlejší, ale v GTG už bylo IPS i dříve vyrovnanější a rychlejší, v GTG je nakonec ok i to VA, když se nezajede to příliš tmavých GTG přechodů :-D ).
AMD Ryzen 7 5800X3D | MSI B550 Tomahawk | 32GB DDR4 3200 | INNO3D RTX 4070 Ti "GDDR7X Edition" | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + Gigaworks T3 + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Uživatelský avatar
Registrován: 08. kvě 2010
Bydliště: Praha

Re: Doporučte monitor 30" a více

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Existujou způsoby jak dát IPSku nádhernej kontrast, buďto hodně malí micro/mini-led jako dynamickej backlight ( třeba Asus ProArt PA32UCX ), nebo separé black/white LCD vrstvu pod nim filtrující jen podsvit. Existujou extrémní high-end monitory které toto mají (třeba Eizo ColorEdge Prominence CG3145, nebo už jeho nástupce CG3146), takový ty referenční obrazovky pro tvorbu HDR contentu pro studia a pod, co se neseženou pod 4K dolarů takže ehm... pro smrtelníky smůla. Přitom si nemylim že by produkční hodnota tohodle byla 10-50 násobná, myslim si že výroba bude tak 2x dražší. Spíš lidi nevědi o co přicházej a do TV to potřeba neni protože OLED.

Když už se bavíme o VA, jediný slušná VA se dnes vyskytujou v high-end TV. A ty (překvapivě) nemaj ani ten black smearing.

Zajímavej panel třeba používá Philips zde:

https://www.tftcentral.co.uk/reviews/ph ... 6vbpab.htm

VAčko se skoro S-PVA kvalitou. Statickej kontrast 4000-4500:1 (defakto dvojnásobek současnejch "herních" VA), nejhlubší černá co u LCD za poslední roky naměřili, a netrpí žádnym smearingem v tmavejch scénách. Sice jen 60hz ale to bych překousnul. Průser ale je BGR pixel layout a hlavně má to "statickej dithering" což pro použití jako monitor a ne TV, ala člověk je dost blízko aby ti viděl, je neakceptovatelný. Skoro si myslim (už s tim vysokym jasem což použili aby tomi dali HDR1000 nálepku), že je to panel původně určenej jako informační tabule/marketing obrazovbka, takový ty co visel na letišti, na nádraží, venku na baráku a běží tam reklama, ala prostě něco na co se nikdo nebude dívat z 1 metru a něco dost jasného aby to byli vidět i za světla ve dne a Philips z toho udělal monitor.

Jako upřímně řečeno kdyby tam nebyl ten static dithering, pravděpodobně už ho mam dávno doma. A pak ti přilezou looseři typu Asus a Acer s jejich "herními" 42" 120-144hz obludami a hádej co, použijou tam ten cheap panel co má šílenej smearing a ještě si za to řeknou extra peníze. Nepochopim.
Ache
Pokročilý
Pokročilý
Uživatelský avatar
Registrován: 26. zář 2006
Bydliště: Plzeň

Re: Doporučte monitor 30" a více

Příspěvek od Ache »

No jak je vidět, tak nějak i na televizních VA panelech to jde - bohužel ten dithering to dělá nepoužitelným (na televizi se to ve vetší vzdálenosti ztratí). Ale ta odezva, to je fakt dokonalý VA :-)
Je rychlá: https://www.tftcentral.co.uk/images/phi ... onse_1.png
a přitom 0% overshotu! Takhle kdyby ty herní VAčka vypadaly, tak už ho mam taky na stole a určitě bych je taky doporučoval. Ale takový neexistuje. V herní kategorii koupíš něco co má 144Hz s odezvou 50ms... hnus.
AMD Ryzen 7 5800X3D | MSI B550 Tomahawk | 32GB DDR4 3200 | INNO3D RTX 4070 Ti "GDDR7X Edition" | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + Gigaworks T3 + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
usc
Začátečník
Začátečník
Uživatelský avatar
Registrován: 26. říj 2009

Re: Doporučte monitor 30" a více

Příspěvek od usc »

4K 120Hz a 10 bit tu predsa nemame kvoli hdmi 2.1 a DP 2.0, ktore absentuju na grafikach. Uz sa par mesiacov trasiem na nove nvidie..
R9 5950X - Crosshair VIII Hero Wifi - Trident Z Neo 32GB GTZN - 3080 FTW Ultra 10GB - SB ZxR
970 Pro 512GB - 980 Pro 1TB - 640GB Caviar Blue - Ironwolf 4T - Exos 7E8 8T - Exos 16X 16T
Evolv X + 3 x NF-A14 PWM Chromax - Kraken x72 + 3 x NF-A12 PWM - Thor 850W
38GN950 - 2 x u2410 - Alloy Elite RGB - G502 Hero - Z906 - G Pro X Wireless
= OLED C9 + K63 Wireless Gaming Lapboard + G502 Lightspeed =
Flow X13 + MX Anywhere 3
GaGy
Začátečník
Začátečník
Registrován: 21. čer 2006
Bydliště: Vsetin

Re: Doporučte monitor 30" a více

Příspěvek od GaGy »

TNko nechci.. Je to hnus barevně.. IPS mám ted a sem spokojený co se týče barev ,ale mohlo by to být lepší. Někde sem četl že VAčko je asi taková zlatá střední cesta..
Co sem hledal na netu tak toto je asi vítěz...

https://www.techspot.com/review/1845-lg-32gk650f/
Ryzen 7800X3D - Endorfy Fera 5 │ 32Gb 6000Mhz - CL30 │ ASUS TUF Radeon RX 7800 XT 16G │ TUF GAMING B650-PLUS WIFI │ AG32CQ - 2K - 144Hz │ EVGA GQ 650W Gold │ Phanteks Eclipse P400A │ SSD - KC3000, M.2 - 1TB + A2000, M.2 - 1TB │
Lenovo - Legion 5 - RTX 3060 + Ryzen 5600H
karel88l
Začátečník
Začátečník
Uživatelský avatar
Registrován: 09. kvě 2011
Bydliště: Dačice (JH)

Re: Doporučte monitor 30" a více

Příspěvek od karel88l »

A cetl jsi co jsem o nem napsal nahore ? Ale tak kdyztak ho vratis.. Pozehnani ke koupi tu ale asi neuslysis.

Jsi si jisty ze chces 32" uhlopricku a QHD ? Jinak si kup AOC 24G2U za 5k a mas to vyreseny,ten stejne bude nejspis ve vsem lepsi nez to LG az na ten kontrast teda.
Ache
Pokročilý
Pokročilý
Uživatelský avatar
Registrován: 26. zář 2006
Bydliště: Plzeň

Re: Doporučte monitor 30" a více

Příspěvek od Ache »

Tady je na něj pořádná recenze:
https://www.rtings.com/monitor/reviews/lg/32gk650f-b

- klasický "herní" Vačko - odezva jak se smearingem, tak s overshotem - jde jen o to jak moc to bude vadit :-) Ale není to wide-gamut (DCI), takže pokud je někdo háklivý na sytější barvy ideál. Tenhle má co dělat aby vůbec pokryl sRGB:
https://i.rtings.com/images/reviews/mon ... -large.jpg
(93% sRGB)

vyzkoušet, vrátit. :lol:
AMD Ryzen 7 5800X3D | MSI B550 Tomahawk | 32GB DDR4 3200 | INNO3D RTX 4070 Ti "GDDR7X Edition" | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + Gigaworks T3 + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
karel88l
Začátečník
Začátečník
Uživatelský avatar
Registrován: 09. kvě 2011
Bydliště: Dačice (JH)

Re: Doporučte monitor 30" a více

Příspěvek od karel88l »

To mozna spis ten DELL S3220DGF co se tu (vy)chvalil par ztranek nazpatek,ale koukam ze s odezvou je na tom malinko hur jak to LG,takze ja bych to treba nemohl: https://www.rtings.com/monitor/tools/co ... f/893/1592

RTINGs ma asi celkem kvalitni recenze,koukam ze v tech testech taky hodnoti ostrost textu,to chvalim,to nereknou ani na TFTcentral,na pcmonitors zminujou jen antireflexni vrstvu a kdyz ma techle dvou serverech testovali radu LG 32GKXXX,tak se o tom nezminili,ze ostrost textu je asi podprumerna.
Ache
Pokročilý
Pokročilý
Uživatelský avatar
Registrován: 26. zář 2006
Bydliště: Plzeň

Re: Doporučte monitor 30" a více

Příspěvek od Ache »

Ten DELL podle grafů má ale odezvu lepší!
Možná že má v průměru více ms, ale je vyrovnanější a dost slušně redukovaný ten smearing - akorát za cenu overshotu na té VA kritické odezvě 0-50 - tedy světlý stín co popisuje Zenith. Ono je dobrý se koukat na to, jak se ta odezva chová a n jen na průměrné ms. Ideální to také neni, ale s VA se asi o moc víc vymáčnout nedá .To by snad ve firmware museli ručně nastavit overdrive přesně na všechny možné kombinace barevných přechodů... a to by bylo... hafo, hodně hafo hodnot. :-D

Navíc ten Dell má podporu HDR a tedy i širšího gamutu - určitě lepší volba než tohle LGéčko. Barvy lepší, odezva... ale je taky dražší.

ostros textu oba budou mít naprd. protože to má (nechápu proč to tak u VA bývá) pixely rozdělená - je to krásnně vidět na tom obrázku:
https://i.rtings.com/images/reviews/mon ... -large.jpg :cry: (Samsung panely mají to samý)
Naposledy upravil(a) Ache dne pon 15. čer 2020, 11:36, celkem upraveno 1 x.
AMD Ryzen 7 5800X3D | MSI B550 Tomahawk | 32GB DDR4 3200 | INNO3D RTX 4070 Ti "GDDR7X Edition" | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + Gigaworks T3 + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
karel88l
Začátečník
Začátečník
Uživatelský avatar
Registrován: 09. kvě 2011
Bydliště: Dačice (JH)

Re: Doporučte monitor 30" a více

Příspěvek od karel88l »

JJ mas pravdu s tou odezvou.. poradne jsem ne se to nepodival.

Prave kvuli te ostrosti jsem vracel 32GK650F,pak sem vzal 144Hz IPS s tim tolik kritizovanym panelem od AUO a tam je to v pohode,asi tomu taky pomaha pololeskla antireflexni vrstva.
GaGy
Začátečník
Začátečník
Registrován: 21. čer 2006
Bydliště: Vsetin

Re: Doporučte monitor 30" a více

Příspěvek od GaGy »

Nakonec sem koupil 31.5" MSI Optix AG32CQ
První zkušenosti, monitor je opravdu veliký proti 24.
144Hz ze začátku první hodinu bylo až jemně nepříjemné ,ale jak si člověk zvykne na tu plynulost ,tak je to jako dát do kompu dát ssd kde předtím byla plotna.. No škoda že zatím není grafika která by Warzone stíhala krmit při 144hz ... Moje občas padá k 60 Fps v Qhd. :/ ale Quake2 je uplně jinde ,tam člověk tu plynulost pozná. Další výhoda jsou větší postavičky a jednodušší je se trefit do nepřítele. :)
Další bonus spočívá že monitor není tak temný ,ono asi černá není uplně černá ,ale v multiplayerovychhrách tmavé místa až tak moc žádoucí nejsou, tam člověk potřebuje vidět. Celkově barvy jsou prostě jinné proti IPSku ,ale neříkám že lepší ani horší... Každý monitor měl něco. Takže na hry zatím super ,ale třeba na prohlížení internetu už mi to taková paráda nepříjde ten "zatočený" monitor nebo sem si zatím nezvykl ,ale nevadí já ho chtěl primárně na hry. Na internetu sem v práci. :-D
Dále docela bádám kde nastavím Gsync ? ano v tom quakovi roztrhaní obrazu uplně zmizelo (připojeno Dp kabelem a tam by měl umět freesync) proti starému monitoru(ten byl připojený pomocí hdmi ,takže je logické že to nefungoval s Nvidia) ,ale v CoD mi příjde že se občas objeví. :roll: tak mě zajímá zda to tam jde nějak nativně nastavit ,bo sem to v ovladacím panelu zatím nenašel , možná je to v tom herním.
Ryzen 7800X3D - Endorfy Fera 5 │ 32Gb 6000Mhz - CL30 │ ASUS TUF Radeon RX 7800 XT 16G │ TUF GAMING B650-PLUS WIFI │ AG32CQ - 2K - 144Hz │ EVGA GQ 650W Gold │ Phanteks Eclipse P400A │ SSD - KC3000, M.2 - 1TB + A2000, M.2 - 1TB │
Lenovo - Legion 5 - RTX 3060 + Ryzen 5600H
Ripper6
Začátečník
Začátečník
Registrován: 16. led 2010

Re: Doporučte monitor 30" a více

Příspěvek od Ripper6 »

Ne vse stihnu prolez, tak omluvte pokud uz to tu bylo, ale rad bych se zeptal jak je to s tema prastaryma portama HDMI 2.0 a Displey Port 1.4? :(

Kde je problem?
Mam zajem postupne vybrat monitor, ideal uz 4K HDR, vidim 60Hz, ale kdyz uz vzal bych treba i nejaky co ma 100Hz - 120Hz, vic nepoznam stejne.
Problem ale nastal s propustnosti, jak tam za treba rok a neco poslu 4K se 120Hz :?:
Kdyz udajne
HDMI 2.0 umi max snad 4K / 60Hz (to asi zatim u her by stacilo)
Displey Port 1.4 da udajne 4K / 120Hz jenze uz zase nekde ctu ze neprocpe vsechny barvy a je tam nejaka komprese :!:
Tedy realne Playstation 5 by musel mit Displey Port pokud by mel realne dat nekde slibenych 4K / 120Hz ne? :) HDMI 2.1 asi mit bude, ale bude na nic, kdyz prastarej monitor to nema.

U PC to asi bych musel casem hrat hry pod 4K/ 120Hz ne? :)

Dale super by byl IPS, ale to moc neni tak treba zajmave co me zaujalo hold s VA:
https://www.mall.cz/lcd-27/philips-558m1ry-558m1ry00

https://www.alza.cz/43-philips-436m6vbpab-d5443988.htm

Philips 55 palcu by i nevadil, zjistil jsem ze bych ukoukal u her / filmu i tuto velikost, takze bych byl i ochoten asi do toho jit. Co me ale skazilo naladu jsou prave ty porty. 1x DP 1.4 a pak HDMI 2.0.
Cena je uz trochu moc, takze asi bych i pockal.

Dalsi pak moznost je, cele se na to vykaslat a jediny snad pouzitelny zbyva ten Philips 43 palcu? :)
To tu zminil DOC_ZENITH, ze asi jako jeden zmala ma zajmavej panel MVA (zrejme by pozorovaci uhel nemusi byt tak spatnej) :)
cena 14 000kc uz je prijatelna, a na vetsi casem pockat ze snad vyjde normalni HDR monitor s DP 2.0 a HDMI 2.1.

a co me hrozne zarazilo, jsou nabizene Acer Predator a pod, proc tohle vyrobce lidem nabizi kdyz to monitor realne spis neda? :o
Treba tohle prastary :D 144Hz tam bude davat nekdo z rychliku a nebo podle me pak resit proc to nejak divne blbe ne?
https://www.alza.cz/43-asus-rog-swift-p ... 775618.htm
DisplayPort 1.2, HDMI 2.0,

https://www.alza.cz/43-acer-predator-cg ... 759238.htm
DisplayPort 1.4, HDMI 2.0

pozn. myslim tim pouze monitory od 40 palcu s HDR 750 a vic (nizke nema smysl)

Co to jsem to tu tak precetl tuto posledni stranku, tak dojem z diskuze zni ze vyrobci delaji cim dal vetsi krapy a predrazene :(
Win 11, AMD 7950x3D, SSD M.2 Seagate FireCuda 530 4TB, 2x SSD SATA Crucial 4TB, 2x HDD Toshiba ent MG09 18TB. MB Asus ROG CROSSHAIR X670E HERO, RAM G.Skill Trident Z5 Neo 64GB 6000Mhz (AMD Expo), GPU Gigabyte RTX 4090 OC 24G, Case Fractal Design Meshify 2 XL, MSI zdroj MEG Ai1300P PCIE5 1300W, BDXL VERBATIM UHD 4K USB BD-RW. Monitor Sony Bravia 65x95L (Dolby Vision), Sound PC Onkyo HT-S7805 (Atmos,DTS X)
Ripper6
Začátečník
Začátečník
Registrován: 16. led 2010

Re: Doporučte monitor 30" a více

Příspěvek od Ripper6 »

Ache píše:Co se ale týče zrovna VAček, ty dokonce podle mě postupem času degradovali! Kdysi sem měl menší VAčkový 22" model HP 22xx (už nevim) a ten nejen, že netrpěl tolik na to mazání, ale měl i lepší pozorovací úhly než to co vidím dnes (byl to starý dobrý s-PVA).
Dle techto informaci, nebude teda vhodnejsi k PC poridit u lidi co chteji 4K / 100Hz a 43 palcu, ci 55 palcu radeji nejakou slusnou HDR TV v cenach cca 28 - 32 000kc? :( Poprat se trochu s nastavenim a prezit horsi odezvu, nekde jsem cetl ze snad 12ms u her typu adventura ci RPG a nebo neco jako je hra Hellblade snad nevadi :) Jen nevim jak se to chova u PC ala pismo, zda je to citelne vubec a neni to i na psani, brouzdani po webu spis problem.

napr videl jsem starej Samsung 1080p a 40 palcu v kancelari, ve Windows uplne v poho, pro me i to stacilo, rastr jsem poznal az u 12cm na blizko, jinak ani to ne. Asi mam uz vadu zraku.
Win 11, AMD 7950x3D, SSD M.2 Seagate FireCuda 530 4TB, 2x SSD SATA Crucial 4TB, 2x HDD Toshiba ent MG09 18TB. MB Asus ROG CROSSHAIR X670E HERO, RAM G.Skill Trident Z5 Neo 64GB 6000Mhz (AMD Expo), GPU Gigabyte RTX 4090 OC 24G, Case Fractal Design Meshify 2 XL, MSI zdroj MEG Ai1300P PCIE5 1300W, BDXL VERBATIM UHD 4K USB BD-RW. Monitor Sony Bravia 65x95L (Dolby Vision), Sound PC Onkyo HT-S7805 (Atmos,DTS X)
keistown
Žlutá karta
Žlutá karta
Registrován: 16. srp 2009

Re: Doporučte monitor 30" a více

Příspěvek od keistown »

Novy oledy nebo qledy maji v game modu odezvu cca stejnou jak solidni monitory.
https://www.czc.cz/lg-49nano86-123cm/287918/produkt je nejlevnejsi 4k@120 s hdmi 2.1, ale je to IPS plus asi neco jako quantum dot.
Ripper6
Začátečník
Začátečník
Registrován: 16. led 2010

Re: Doporučte monitor 30" a více

Příspěvek od Ripper6 »

hmm tohle vypada moc hezky co jsi jsem dal jako HDR i Dolby Vision byse hodilo, uz proto ze ted dost tyto dve veci hapruji a bud dal bude HDR10+ a nebo pomre a vyhraje jen Dolby Vision :)
IPS mam rad, tu bych volil klidne vic zvlast kdyz to ma stejne barvy a ne kdyz kouknu bokem a je to jinak.
Mam tak IPS monitor a super spokojenost, jedina vada je ze je malej.

Ja aby to bylo pouzitelne u PC proste, proto to resim, jinak bych i uvazoval nad tim ale zase cetl jsem ze oledy pozor, vypaluje se udajne obraz? :(

pozn. zvuk neresim, protoze na to mam sestavu kde pres hdmi posilam do AVR (stejne ma HDMI jen max 2.0 4K/60 Hz schopnost 4: 4: 4 HDMI) ale jen na zvuk a zvlast jedu pres DVI. Je to proto, ze HDMI melo problem, po restartu PC proste se nedalo podivat do biosu, takze jsem rozhodl ze zvuk a obraz budu radeji se snazit odelit.
Muj plan je Displey Port nebo HDMI 2.1 klidne z GPU do TV/Monitoru.
Naposledy upravil(a) Ripper6 dne pon 13. črc 2020, 23:18, celkem upraveno 1 x.
Win 11, AMD 7950x3D, SSD M.2 Seagate FireCuda 530 4TB, 2x SSD SATA Crucial 4TB, 2x HDD Toshiba ent MG09 18TB. MB Asus ROG CROSSHAIR X670E HERO, RAM G.Skill Trident Z5 Neo 64GB 6000Mhz (AMD Expo), GPU Gigabyte RTX 4090 OC 24G, Case Fractal Design Meshify 2 XL, MSI zdroj MEG Ai1300P PCIE5 1300W, BDXL VERBATIM UHD 4K USB BD-RW. Monitor Sony Bravia 65x95L (Dolby Vision), Sound PC Onkyo HT-S7805 (Atmos,DTS X)
keistown
Žlutá karta
Žlutá karta
Registrován: 16. srp 2009

Re: Doporučte monitor 30" a více

Příspěvek od keistown »

Na hrani her a pousteni filmu je to asi ok, ale windowsy bych na tom pusteny nenechaval, ty staticky veci tam jsou vypaleny hned.
https://www.rtings.com/tv/learn/real-li ... rn-in-test

Rok pouzivani 8h denne odpovida week 18 fotkam. Hnus. :lol:
Ripper6
Začátečník
Začátečník
Registrován: 16. led 2010

Re: Doporučte monitor 30" a více

Příspěvek od Ripper6 »

hmm to tu nemam kam dat abych resil dve veci, ja bych rad klidne tu jednu 49 - 55 palcu v poho, a aby to fungovalo normalne tj jako monitor napr starej Dell S2740L.
To uz asi hold jedine se smirit se starsima konektorama, stejne 120Hz dlouho GPU jeste nedaji pri 4K, zvlast u novych her a PS konzole ty budou radi ze to pojede do 4K / 60fps a tam to skonci :D

Pokud by mel nekdo zkusenost s TV k PC a to treba z tohodle :)
https://www.eurogamer.net/articles/digi ... aming-7009

uvitam typ ;)
Win 11, AMD 7950x3D, SSD M.2 Seagate FireCuda 530 4TB, 2x SSD SATA Crucial 4TB, 2x HDD Toshiba ent MG09 18TB. MB Asus ROG CROSSHAIR X670E HERO, RAM G.Skill Trident Z5 Neo 64GB 6000Mhz (AMD Expo), GPU Gigabyte RTX 4090 OC 24G, Case Fractal Design Meshify 2 XL, MSI zdroj MEG Ai1300P PCIE5 1300W, BDXL VERBATIM UHD 4K USB BD-RW. Monitor Sony Bravia 65x95L (Dolby Vision), Sound PC Onkyo HT-S7805 (Atmos,DTS X)
Odpovědět

Zpět na „Monitory, televizory a projektory“