Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Funkce report, slouží pro upozornění na porušení pravidel, ne vzkazy moderátorům.

Právě je út 3. srpen 2021, 20:47

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 6 příspěvků ] 
Autor Zpráva
 Předmět: SSD v kolizi s HDD
PříspěvekZaslal v: ne 2. květen 2021, 10:42 
Nováček
Nováček

Založen: 02. květen 2021
Nahoru
Ahoj geekové, jelikož jsem už zoufalý a nevím si rady, protože nikde na netu jsem nenašel tento můj specifický problém, rozhodl jsem se vás požádat o radu.

Rozhodl jsem se, že trochu vylepším a hlavně zrychlím svůj starší laptop Lenovo ideapad 510-15IKB tím, že koupím SSD. Přímo v laptopu mám obyčejný HDD 1TB a bylo mi ho líto vyhodit tak jsem SSD dal místo nevyužívané mechaniky. Výměna dopadla dobře, stávající systém jsem naklonoval pomocí softwaru Samsung data migration (mimochodem koupil jsem SSD od Samsungu EVO 860). V BIOSu jsem přehodil First boot na Legacy a SSD nastavil na první pozici při bootování. Jenomže při startu se mi to nechce načíst a píše mi to hlášku:

This product is coverd by one or more of the following patents: US6,570,884 US6,115,776 and US6,327,625

Realtek PCIe GBE Family Controller Series v2.64

PXE-M0F: Exiting PXE ROM.

A pak se načte OS z HDD.

Ve správě počítače mi to ukazuje, že SSD je offline z důvodu kolize podpisů s jiným diskem, který je v online režimu. Ale pokud HDD fyzicky vyndám z laptopu, tak se systém z SSD načte normálně. Kolize vzniká pouze tehdy, když jsou připojeny oba disky. Nezávisle na sobě fungují úplně v pohodě. Poradíte mi prosím, co to způsobuje(osobně si myslím, že je to tím, že na obou discích je Windows boot manager) a jak to opravit? Předem děkuji, za rady :)


 Profil  
 Předmět: Re: SSD v kolizi s HDD
PříspěvekZaslal v: ne 2. květen 2021, 10:50 
Čestný člen
Čestný člen
Obrázek uživatele

Založen: 15. prosinec 2004
Bydliště: Kladno/Praha
Nahoru
Zkontroluj, jaké máš pořadí bootu, vypni boot ze sítě.
Pokud tam máš 10, není důvod pro Legacy režim.

_________________
>>Komplexní služby návrhu a správy vašeho IT<<


 Profil  
 Předmět: Re: SSD v kolizi s HDD
PříspěvekZaslal v: ne 2. květen 2021, 11:25 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
Udělal jsi 2 chyby.

1. Naklonoval jsi i "disk signature". Já na klonování používám Acronis a na tohle se mě vždy zeptá a pokud neni extra důvod člověk by měl na tohle dát ne. Pokud má pak člověk komp s ne moc inteligentnim biosem (což laptopy jsou) může to dopadnout takhle.

2. Pokud máš windows boot manager, tak to znamená že systém je nainstalovalnej v EFI modu, ne MBR. Neměl jsi tedy vůbec povolovat CSM/Legacy boot. Ideálně bootovat EFI only (jen s vypnutym secureboot). I samotnej klonovací program jsi měl nabootovat v EFI modu, Acronis tohle umí a je to klíčové aby člověk bootoval v tom modu ze kzterého pak bude bootovat cílový naklonovaný disk, protože program automaticky změní MBR/EFI boot dle režimu ve kterym nabootoval.


 Profil  
 Předmět: Re: SSD v kolizi s HDD
PříspěvekZaslal v: ne 2. květen 2021, 12:27 
Nováček
Nováček

Založen: 02. květen 2021
Nahoru
Dobrá tedy, v tomto směru nejsem na takové úrovni jako Vy. Výčet chyb tu už je, teď bych prosil radu jak na to. Je nějaký způsob jak to teď dát do cajku? SSD chci použít pro systém a nějaké programy, HDD pro data. Pomohlo by třeba HDD naformátovat?


 Profil  
 Předmět: Re: SSD v kolizi s HDD
PříspěvekZaslal v: ne 2. květen 2021, 12:56 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
Ideální stav by bylo stahnout si bootovatelnej acronis a naklonovat to znova, správně.

Pokud ti SSD bootoje v EFI modu a funguje vše ok tak HDD můžeš zkusit zformátovat, rep odstranit partitiony a udělat pak i zero-fill (stačí první 4GB, pak to můžeš stopnout) aby ztraztil signaturu a pak ho znova naformátovat.


 Profil  
 Předmět: Re: SSD v kolizi s HDD
PříspěvekZaslal v: ne 2. květen 2021, 16:48 
Nováček
Nováček

Založen: 02. květen 2021
Nahoru
V EFI modu SSD bootuje úplně v pohodě, jenom HDD nesmí být v NTB jinak bootuje z něj. Až budu mít trochu čas experimentovat, tak určitě zkusím jednu z těchto možností. Nejprve asi zkusím klon přes ten Acronis a pak se uvidí. Zatím Vám moc děkuji.


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 6 příspěvků ] 


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: kokabura, michalpuk a 3 anonymních


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.