Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Pro přihlášení použijte protokol HTTPS, dosavadní HTTP již nemusí dobře fungovat, viz ZDE.

Právě je ne 20. leden 2019, 06:41

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 90 příspěvků ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5  další
Autor Zpráva
 Předmět: FAQ: Vše o DMA ... jak ji zapnout, kde ji najít v OS atd.
PříspěvekZaslal v: čt 24. březen 2005, 20:47 
Čestný člen
Čestný člen
Obrázek uživatele

Založen: 28. únor 2004
Bydliště: BlackworlD
Nahoru
Protože dotazy ohledně DMA neustávají a pravidelně několikrát týdně je tady zodpovídáme, zakládám tento thread, kam piště svoje postřehy, tipy a rady.

Co to vlastně je DMA? Je to anglická zkratka Direct Memory Access, což volně přeloženo znamená - přímý přístup do paměti.
Jedná se o schopnost sběrnice posílat data přímo z připojeného zařízení (např. pevný disk, optická mechanika) do paměti, bez účasti CPU. Na starosti to má tzv. řadič přímého přístupu do paměti (DMA-řadič). Ten zajišťuje přenos dat po sběrnici přímo mezi vstupně-výstupními zařízeními a pamětí, bez dočasného ukládání těchto dat v pomocných registrech a bez účasti a zprostředkování CPU.
Řadič DMA se musí umět také dohodnout s CPU, protože v jednom okamžiku může i CPU chtít pracovat s pamětí. Proto je to udělané tak, že o využití paměti rozhoduje CPU a řadič DMA ve chvíli kdy to potřebuje, požádá CPU o přidělení sběrnic a s nimi i o přístup k paměti. Když CPU této žádosti vyhoví, tak řadič DMA má plně pod kontrolou paměti i sběrnice a může zprostředkovat přímý přenos dat mezi vstupně-výstupním zařízením a pamětí. Po skončení činnosti se kontrola vrací zpět CPU.


Pokud vás zajímá schéma, stáhněte si tento PDF soubor, má asi 0,5 MB. http://home.zcu.cz/~dudacek/Pot/dma_kanal.pdf

_________________
Bathory


Naposledy upravil Bathory dne čt 24. březen 2005, 20:58, celkem upraveno 3x.

 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: čt 24. březen 2005, 20:51 
Čestný člen
Čestný člen
Obrázek uživatele

Založen: 28. únor 2004
Bydliště: BlackworlD
Nahoru
V OS Windows XP najdete nastavení DMA takto: Ovládací panely - Systém - Hardware - Správce zařízení - Řadiče IDE ATA/ATAPI - Primární/Sekundární kanál IDE (přijde na to, kde máte jednotku připojenou) - Vlastnosti (pravým myšítkem) - Upřesnit nastavení.

_________________
Bathory


 Profil  
 Předmět: Upřesnit nastavení tam není
PříspěvekZaslal v: čt 11. srpen 2005, 19:17 
Nováček
Nováček
Obrázek uživatele

Založen: 09. srpen 2005
Bydliště: Ostrava
Nahoru
Všechno sedí až po Vlastnosti, tam mám pouze karty Obecné, Ovladač, Podrobnosti a Prostředky a jinak tam nikde nic takového ani podobného nevidím. Jako OS mám WinXP prof. ver.2002 SP2.


 Profil  
 Předmět: Re: Upřesnit nastavení tam není
PříspěvekZaslal v: pá 12. srpen 2005, 07:32 
Čestný člen
Čestný člen
Obrázek uživatele

Založen: 03. červen 2003
Bydliště: Jotunheim
Nahoru
Pokud máš čipset Intel a máš nainstalovanej IAA, tak informace hledej přímo v něm.

_________________
Huutamalla voi saada kiven itkemään vaan ei puhumalla toista anteeksi pyytämään, pyytämään
- ja niinpä meillä tuulta kylvetään



 Profil  
 Předmět: IAA
PříspěvekZaslal v: so 13. srpen 2005, 08:43 
Nováček
Nováček
Obrázek uživatele

Založen: 09. srpen 2005
Bydliště: Ostrava
Nahoru
Ano, je to Int 815 Solano. Co je to IAA? :oops:


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: so 13. srpen 2005, 19:41 
Čestný člen
Čestný člen
Obrázek uživatele

Založen: 03. červen 2003
Bydliště: Jotunheim
Nahoru
Intel Application Accelerator :) Jestli je nainstalovanej (uvidíš v start-programy), tak se vše o nastavení DMA dozvíš z nej.

_________________
Huutamalla voi saada kiven itkemään vaan ei puhumalla toista anteeksi pyytämään, pyytämään
- ja niinpä meillä tuulta kylvetään



 Profil  
 Předmět: DMA
PříspěvekZaslal v: pá 9. prosinec 2005, 08:40 
Nováček
Nováček

Založen: 27. listopad 2005
Nahoru
Ahoj,
jak jsem zjistil dma funguje v po nějakých kanálech.Každé zařízení má svůj kanál.Mám dvě mechaniky a obě jedou na stejném kanále.Je to dobře nebo to je špatně?Má mít každá svůj kanál?Jak popř.toto upravit?
vlasto
:o 8)


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: po 2. leden 2006, 16:54 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 10. listopad 2005
Bydliště: zlín
Nahoru
Mam problem s DMA. Mam ho povolene u obou mechanik, ale kdyz spustim nero tak mi napise ze ho nemam zaply. Tak jak to teda je?

_________________
bzzz


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: po 2. leden 2006, 16:57 
Čestný člen
Čestný člen
Obrázek uživatele

Založen: 28. únor 2004
Bydliště: BlackworlD
Nahoru
Jestli ti jde pálit rychlostí 8-12-16x, tak jo...

... koukni do správce zařízení...

_________________
Bathory


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: po 2. leden 2006, 16:59 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 10. listopad 2005
Bydliště: zlín
Nahoru
myslis asi DVD ze

_________________
bzzz


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: po 2. leden 2006, 18:17 
Čestný člen
Čestný člen
Obrázek uživatele

Založen: 28. únor 2004
Bydliště: BlackworlD
Nahoru
Ano, DVD.

_________________
Bathory


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: pá 6. leden 2006, 14:37 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 10. listopad 2005
Bydliště: zlín
Nahoru
Tak porad mi to DMA nejede :( Ja uz opravdu nevim co s tim!
Nemelo by se to nastavit nekde v biosu treba?
Kde je k***a chyba?
http://img209.imageshack.us/my.php?image=dma1yo.jpg

_________________
bzzz


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: pá 6. leden 2006, 22:13 
Čestný člen
Čestný člen
Obrázek uživatele

Založen: 28. únor 2004
Bydliště: BlackworlD
Nahoru
Ano, i BIOS má volbu nastavení DMA, ale tam bys to musel ručně změnit, protože defaultně je nastaveno auto, takže by to neměl být problém. Každopádně to raději zkontroluj.

_________________
Bathory


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: pá 6. leden 2006, 23:35 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 10. listopad 2005
Bydliště: zlín
Nahoru
Nemuzu to v biosu najit, pokud to neni teda polozka advanced?

_________________
bzzz


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: so 7. leden 2006, 17:18 
Čestný člen
Čestný člen
Obrázek uživatele

Založen: 28. únor 2004
Bydliště: BlackworlD
Nahoru
Tak se podívej pořádně. Je to většinou u nastavení jednotlivých IDE zařízení.

Co máš vůbec za mechaniku a jak to máš rozhozený na kšandách?

_________________
Bathory


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: ne 8. leden 2006, 11:16 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 10. listopad 2005
Bydliště: zlín
Nahoru
Tak u polozky IDE DMA TRANSFER ACCESS mam nastaveno enabled.
Mechaniky viz podpis.

_________________
bzzz


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: ne 8. leden 2006, 12:40 
Čestný člen
Čestný člen
Obrázek uživatele

Založen: 28. únor 2004
Bydliště: BlackworlD
Nahoru
Odinstaluj obě z řadiče, odpoj tu MSI a nech LG jako master a pak se do správce zařízení podívej znovu, jestli se to chytlo... 80 žilovej kabel máš?

_________________
Bathory


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: ne 8. leden 2006, 18:55 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 10. listopad 2005
Bydliště: zlín
Nahoru
Tak jsem to tak udelal, ale porad to nejede :( . Ve stavu zarizeni je napsano: Toto zařízené nelze spustit. (Kód 10)

Kabel mam ten co byl k mechanice, tj asi 40 zilovej (aspon jsem jich tolik napocital :)).

// o muj boze uz to jede :) 8-), jsem stastnej jako blecha :lol:
Spravil jsem to asi tim ze jsem vyhrabal ze supliku 80 zilovej kabel a vymenil ho za ten 40 zilovej. To bych tomu ani neveril ze to bylo tim :roll:.
Dik moc Bathory

_________________
bzzz


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: čt 26. leden 2006, 16:34 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 30. říjen 2004
Bydliště: Praha
Nahoru
zarizeni 0 Ultra DMA 5
Zarizeni 1 nelze pouzit

mamdesku VIA PM800 co stim pls :(


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: čt 26. leden 2006, 17:55 
Čestný člen
Čestný člen
Obrázek uživatele

Založen: 28. únor 2004
Bydliště: BlackworlD
Nahoru
Zkus celou tu větev odebrat (odinstalovat) a restartuj PC a znovu se tam podívej.

_________________
Bathory


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 90 příspěvků ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5  další


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 1 anonymní


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.